Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a luat un mare flit de la Bulgaria

După ce în zilele de 16 și 17 martie, adică, acum ceva mai  bine de o săptămână, Laura Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, s-a aflat într-o vizită la Sofia, joi seara, fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost reținut de poliția bulgară, sub suspiciunea de extorcare. Atât de solide au fost probele, încât a doua zi, vineri, Borisov a plecat acasă.  

În ciuda captării cvasitotale a interesului publicului de către Războiul din Ucraina, știrea despre arestarea fostului premier bulgar Boiko Borisov a atras atenția mediei într-o suficientă măsură, încât ea să fie tratată cu suficientă atenție. Drept care, a doua zi după reținerea lui Borisov, Ministerul de Interne al Bulgariei s-a văzut nevoit să comunice sec faptul că fostul premier și alți  trei membri ai partidului de centru-dreapta GERB al lui Borisov, printre care și fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov au fost reținuți într-o operațiune declanșată de anchetele Parchetului European.

În stilul care a consacrat-o, unul care deocamdată este cunoscut doar prin România, pe unde a bântuit mulți ani în fruntea DNA, cu urme tragice pentru sute de oameni declarați nevinovați de către justiție, Kovesi a declarat că biroul său a primit un număr record de plângeri din partea Bulgariei și a deschis 120 de investigații.

Revenind, miercuri și joi Kovesi s-a aflat la Sofia, unde s-a întâlnit cu diverși oficiali guvernamentali, iar către sfârșitul vizitei, joi, 17 martie, așa mai pe seară, lui Boiko Borisov i-a fost percheziționată locuința și a fost reținut. Cum spuneam, a doua zi, vineri, a fost pus în libertate, fără să fie acuzat de nimic, după cum aa declarat avocatul său.  Dar!

Dar, fostul premier este totodată și liderul opoziției bulgare. Personaj controversat, dar controversele și acuzațiile sunt reciproce în viața politică bulgară, până acum este greu de distins dacă ele au legătură cu fapte de încălcare ale prevederilor legale din legea penală bulgară, sau fac parte mai mult din arsenalul luptei pentru putere. Ceea ce se știe cu certitudine, este că Borisov e anchetat de mai bine de un an și până acum procurorii bulgari nu putut obține nicio probă împotriva lui.

Peste toate, este de semnalat că după un model bine cunoscut și pe meleagurile noastre, în Bulgaria a trece în opoziție vine la pachet cu anchete penale, cu acuzații de corupție. Bănuiesc, unele care pot avea bază reală, altele menite doar să diabolizeze adversarul. Cum fostul premier Boiko Borisov este șeful partidului GERB, principalul partid de opoziție bulgar, cred că declarația vicepreședintelui acestui partidul, Tomislav Doncev, trebuie luată în calculul evaluării gestului reținerii fostului premier, clar dictată de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Iată ce a declarat la protestele generate de reținerea șefului opoziției: „Să se permită arestarea unui lider al opoziției este mai greu de imaginat decât arestarea prim-ministrului. Vocea care trebuie să pună întrebările incomode, care trebuie să găsească defecte ale puterii, este în arest. Este aceasta o democrație? Suntem astăzi aici pentru a arăta că nu ne este frică. Cu cât ne lovesc mai mult, cu atât vom deveni mai puternici”.

Odată cu Boiko Borisov, au mai fost reținuți fostul ministru de Finanțe, Vladislav Goranov, și consilierul de presă al partidului GERB, Sevdalina Arnaudova. Nici ei nu au fost acuzați din cauza lipsei de probe, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii. Procurori implicați în caz au declarat la  rândul lor că prim-ministrul în exercițiu al Bulgariei, Kiril Petkov, chestionat cu privire la anchetă, a explicat că a discutat cu șeful Parchetului European, Laura Kovesi, în timpul vizitei sale la Sofia de miercurea trecută, cu privire la acuzațiile publice formulate în iunie 2020 de principalul denunțător al fostului premier, un magnatul fugar al jocurilor de noroc din Bulgaria, Vassil Bozhkov, potrivit cărora ar fi fost extorcat de către Borissov. El însuși acuzat de fapte penale grave, Bozhkov a părăsit teritoriul țării, pentru a scăpa de o arestare sigură. Cu alte cuvinte, mai pe scurt, fostul premier și câțiva apropiați ai săi, au fost arestați la o zi după ce Laura Codruța Kovesi a discutat despre el cu actualul premier și toți au fost puși în libertate, fără nicio acuzație, la câte ore după ce șefa Parchetului European a plecat din Bulgaria.

Se întâmplă exact ceea ce credeam că se va întâmpla. La auzul numirii, una cu cântec și cu sfori trase grobian, a Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European spuneam așa:

„Ce va putea însă să facă Kovesi fi o manoperă care i-a ieșit de minune în România: să ocolească în totalitate obiectivele indicate de cei care o susțin. Așa cum a ocolit în calitate de șef al DNA tot ceea ce înseamnă multinațională - până acolo unde niciodată vreun cetățean aflat sub protecția ambasadorilor țărilor care o sprijină nu a avut nici cea mai măruntă durere de cap, oricâte matrapazlâcuri ar fi comis - la fel, în calitate de șef al Pachetului European, va ocoli marile fraude comise de granzii cu gulere albe ai continentului. Asta, ca în schimb să acționeze intransigent asupra țărilor de la Balconul II, amărâtele din Estul Europei. Când și dacă Kovesi va apuca să acționeze la nivelul Parchetului European, ceea ce s-a întâmplat în România va fi înțeles pe deplin.”

Precum anticipam, a început să acționeze așa cum știe ea, asupra țărilor de la Balconul II, amărâtele din Estul Europei. A început cu Bulgaria. Cu privire la ce, cum și de ce, încearcă să declanșeze pe acolo, nu am dubii, exact ce a făcut și prin România, ridică samavolnicia la rang de lege. Unde am ceva nelămuriri este cu privire la conținutul discuției pe care Laura Codruța Kovesi a avut-o cu premierul bulgar în exercițiu, Kiril Petkov și cu procurorii din țara vecină. Cum i-o fi îndemnat să aresteze conducerea opoziției bulgare? Le-a spus, așa cum știe ea și cum le spunea acoliților ei din DNA: „Știți ce-mi doresc: să decapați instituțional în dosarul ăla […]. Păi ce faceți toată ziua? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curu' pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele, nu se poate!”