Şefa misiunii FMI în România: Discuţiile privind reducerea CAS – de abia la vară

Şefa misiunii FMI în România: Discuţiile privind reducerea CAS – de abia la vară

Reducerea contribuţiilor sociale cu 5% pentru angajator va fi analizată de autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar discuţiile pe această temă vor fi reluate în cursul verii, a spus astăzi Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, în conferinţa de presă de la finalul vizitei la Bucureşti.

Acesta a spus că reducerea CAS va fi decisă în funcţie de evoluţia veniturilor bugetare, scrie Agerpres. Intenția Executivului era aceea de a reduce CAS începând cu data de 1 iulie.

"România are o povară fiscală foarte ridicată. Guvernul are ca obiectiv acordarea de facilităţi pentru a stimula înfiinţarea de noi locuri de muncă şi reducerea CAS ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv", a precizat Andrea Schaechter. Ea susţine, însă, că este necesară o analiză astfel încât măsura să fie neutră din punct de vedere bugetar şi să nu aibă un impact asupra bugetului de pensii pe temen lung.

Estimările FMI indică o creştere de 2,2% pentru economia românescă în acest an, faţă de 2,8%, cât a fost creşterea anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este o creştere mai mică decât cea de anul trecut, însă vor fi şi alte sectoare în afara agriculturii care vor juca un rol important. Suntem optimişti că se vor crea noi joburi", a precizat Schaechter. În aceea ce priveşte estimările privind creşterea preţurilor, Schaechter a spus că în a doua jumătate a anului inflaţia va urca în partea superioară a intervalului ţintit de BNR.Potrivit acesteia, din 5 ţinte orientative, 4 au fost respectate, singura ratată fiind ţinta privind arieratele întreprinderilor de stat. Statul nu îşi plăteşte facturile la timp, ceea ce generează probleme în întreaga economie. În ceea ce priveşte dereglementarea preţurilor la energie, aceasta se va face până în luna iunie, permiţând companiilor să investească în acest domeniuIeri, Guvernul a anunţta un plan de reducere a ratelor la bănci pentru românii care au venituri sub cel mediu. Schaechter amenţionat că Guvernul va trebui să discute cu băncile măsura.