"Știu, SUA ascultă. Sunt sigur că este CIA, este și cea care mă va ucide ", a spus Duterte arătându-şi temerile că Washingtonul ar putea să-l omoare. Pentru a evita ascultatul smartphone-ului său, Duterte a spus că va reveni la un telefon mobil clasic.

De unde aceste temeri

Refuzul Washingtonului de a vinde puști de asalt în Manila, datorită preocupărilor legate de situația drepturilor omului în țările în care se luptă împotriva drogurilor, a determinat  compania lui Duterte să caute noi furnizori. Manila, care a depins mult timp de SUA pentru arme, s-a îndreptat spre China și Rusia pentru a umple golul.

Acord de cooperare militară între Rusia – Filipine

Moscova și Manila, potrivit RT, au semnat un acord de cooperare militară anul trecut, iar Rusia a furnizat gratuit peste 5.000 de puști de asalt Kalashnikov în Filipine, pentru a fi ajutat să lupte împotriva insurgenților islamici. În ciuda presiunii din partea SUA, guvernul lui Duterte are în vedere și cumpărarea de bărci de patrulare, elicoptere, vehicule blindate și chiar submarine, toate din Rusia.

Duterte și-a apărat încă o dată alegerea de a căuta noi furnizori de arme, după ce secretarul american al Apărării pentru Asian și Pacific Security Affairs Randall Schriver a cerut Manilei să se gândească "foarte atent" la consecințele achiziționării de arme rusești. "Nu cumpărați doar capacități, investiți într-o relație", a menționat Schriver la începutul acestei luni.