Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea?

Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea?

Astăzi este ziua decisivă pentru PSD. De la ora 12.30, la Palatul Parlamentului, are loc Comitetul Executiv Național, convocat în regim de urgență după ce trei lideri ai formațiunii, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, au cerut, în numele unui comitet de inițiativă, demisia lui Liviu Dragnea atât din fruntea partidului, cât și din cea de președinte al Camerei Deputaților. În varianta demisiei lui Dragnea, Viorica Dăncilă ar prelua conducerea interimară a partidului. De asemenea, ar urma remanierea Guvernului.

În spațiul public au apărut o serie de speculații, unele generate chiar din interiorul PSD. Într-o singură zi s-au făcut și desfăcut tabere. Unul dintre semnatarii scrisorii, vicepreședintele Adrian Țuțuianu anunța că 50 de parlamentari au semnat scrisoarea. Și că premierul Viorica Dăncilă va fi, de astăzi, președinte interimar al partidului.

Sunt 50 de parlamentari, nume grele în județele de unde provin. Vă pot da doar câteva exemple. În Dâmbovița, cu excepția Rovanei Plumb, toți sunt de partea noastră. La fel, în Timișoara și Caraș Severin. Dar cu siguranță vor fi mai mulți”, a declarat, ieri, Țuțuianu pentru EVZ.

Liderul PSD a adăugat că el crede că vineri Dragnea va demisiona și conducerea interimară va fi preluată de Viorica Dăncilă. Întrebat dacă au discutat cu ea, Țuțuianu a răspuns că nu. „Nu am discutat cu doamna Dăncilă, dar sunt convins că este o persoană responsabilă”, a afirmat vicepreședintele PSD. Surse din partid dau ca sigură decizia premierului de a-i susține gruparea anti-Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înțelegeri prealabile

Procedura de consultare a organizațiilor înainte de a mandata liderul de filială este o procedură veche, condamnată acum de unii lideri ai partidului. Ei susțin că această metodă îl transformă pe președintele organizației întrun curier, iar reuniunea CEx devine o simplă formalitate deoarece nu mai dă prilejul de a dezbate argumentele. „Dragnea a încurajat deciziile luate înainte. Nu doar el. Ion Iliescu a fost singurul care nu încuraja înțelegerile prealabile”, a declarat o sursă pentru EVZ. Potrivit acestuia, la aeastă oră radicalizarea care s-a produs în partid nu mai lasă loc de întoarcere și că, indiferent de rezultat, toți vor ieși cu răni.

PSD a ajuns la mâna unor venetici

Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că PSD, prin mișcarea aceasta, doreşte să-şi recâştige partidul. „Acest grup, Dragnea-Vâlcov-Teodorovici, nici reprezintă oamenii din partid, primii doi vin din PD-ul lui Băsescu, Teodorovici a ajuns pe filiera PNL, unde a fost adus de Tăriceanu. Ei sunt nişte venetici care, într-un mod conjunctural, au ajuns să hotărască deciziile PSD”, a declarat Gușă.

Acesta a adăugat că grupul PSD-iştilor adevăraţi pare să se fi trezit şi vrea să recupereze partidul şi pârghiile puterii. „Un partid, cel mai mare şi organizat, dar şi singurul care deţine puterea, dă un examen, dacă au înţeles care sunt priorităţile României, dacă au înţeles că şoferul pe care l-au ales, respectiv Dragnea, întoarce maşina în sens invers faţă de cel pe care românii, atât cei din ţară, cât şi cei mulţi din diaspora l-au ales”, a spus Gușă.

În opinia acestuia, Viorica Dăncilă ar prelua interimar președinția și sub scuza că este foarte ocupată, ar fi pusă în situația de a renunța la conducerea Guvernului și ar veni un „premier euro-conform”, care să poată administra cu succes rolul în președinția rotativă a Consiliului European al UE. „Ea nici nu poate și nici nu trebuie lăsată să administreze cele 6 luni de președinție a UE. Nu știe limbi straine, geografie. Vă dați seam ce ar putea face?! În plan intern, PSD se va mulţumi cu acestă conducere de tip colectiv, dar cu un alt guvern, care să guverneze mai bine, fără să ne scoată de pe harta Europei” a mai spus Cozmin Guşă.

Tăcerea premierului

Jurnalistul Dan Andronic se declară surprins de tăcerea premierului Viorica Dăncilă, în condițiile în care numele ei este intens vehiculat ca viitor lider al PSD. Mai mult, oficial și pe pe surse, fiecare tabără o declară pe Dăncilă a fiind de a lor. Dintr-o dată, premierul care a excelat și s-a remarcat printr-o mulțime de gafe, a devenit cheia în PSD. „Mă uit mirat cum Viorica Dăncilă, premierul în exercițiu, stă și tace. Tace când ar trebui să vorbească, așa cum, în nenumărate ocazii, trebuia să tacă și a vorbit. După cum știți, în comunicatul contestatarilor lui Liviu Dragnea, Stănescu, Firea, Țuțuianu, apărea ideea nominalizării premierului Viorica Dăncilă ca președinte interimar al PSD. O idee despre care sunt convins că Viorica Dăncilă a fost consultată. Pentru că nu poți introduce numele unui prim-ministru ca alternativă la actualul lider al PSD și acesta să nu își dea acordul. Aceasta este logica politică normală. Numai că, într-o combinație tipic dâmbovițeană, de 24 de ore Viorica Dăncilă tace. Nu a spus nici „dă-te mai încolo, Dragnea!”, nici „măi puciștilor, lăsați-mă în pace!”. Mai mult, la bursa zvonurilor au circulat ieri două variante. Prima, care venea în logica expusă mai sus, Viorica Dăncilă trebuia să iasă la ora 19, într-o conferință de presă, și să anunțe că se raliază demersului din Scrisoarea celor Trei”, a scris jurnalistul Dan Andronic pe site-ul EVZ.

Contrascrisoarea din PSD

Deputatul Liviu Pleșoianu a scris și el o scrisoare la scrisoarea celor trei, în care le reproșează că în documentul lor au folosit excesiv expresia că „Dragnea este vulnerabil din punct de vedere juridic”. Pleșoianu le atrage atenția că penali există și în tabăra lor. „Autorii repetă obsesiv cuvântul „vulnerabilitate”, în ideea că orice ar încerca partidul să elaboreze/ voteze în materie de legislație penală este pus sub semnul întrebării de către cei care consideră că totul e făcut pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea.

Printre parlamentarii, primarii, ba chiar și semnatarii scrisorii se află persoane cu dosare penale. Asta, conform propriei logici, îi transformă automat în „vulnerabilități” pentru partid. Ca atare, dacă mergem până la capăt pe firul gândirii revoluționare a semnatarilor scrisorii, ar trebui ca toți parlamentarii și primarii PSD cărora li se fac dosare să își dea demisia imediat, pentru a nu „vulnerabiliza partidul”, a scris, printre altele, Pleșoianu.

 

Lovitura de la Cameră

Carmen Ileana Mihălcescu, deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, cea care a condus ședința din 20 august, când se cerea convocarea sesiunii extraordinare pe tema protestului din 10 august, când a fost acuzată că Dragnea face treburile murdare cu mâna ei, a trecut în tabăra puciștilor. „Sunt alături de Adrian Țuțuianu, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Gabriela Firea și de mulți alți colegi care au formulat public un set de principii și valori. Acestea trebuie sa stea la baza deciziei de vineri (...) În acest context, cred că buna guvernare trebuie să primeze înaintea oricăror prietenii și colaborări private”, transmite Carmen Ileana Mihălcescu în mesajul ei.

 

Opoziția este năucită

De aproape o lună, Opoziția așteaptă ca în PSD să se fisureze tot mai mult în speranța că ei vor da lovitura mortală. Măcelul din partidul de la guvernare se pare că i-a lăsat chiar și pe ei fără replică. Ieri, senatorul PNL Alina Gorghiu (foto) a trimis și ea o scrisoare către foștii colegi din ALDE, cărora le cere să nu mai „gireze eşecurile PSD”. Ea consideră că îndepărtarea lui Dragnea este doar o cosmetizare de fațadă. Gorghiu îi cere lui Călin PopescuTăriceanu să aibă o poziţie publică şi clară. Ea le cere și celorlate formațiuni să izoleze acest partid, care, „în condiţiile actuale, nu mai poate reprezenta guvernarea din România”.