Evenimentul Zilei > Politica > Ședintă CEx cu scântei! Vot surprinzător la propunerea Vioricăi Dăncilă
Ședintă CEx cu scântei! Vot surprinzător la propunerea Vioricăi Dăncilă

Ședintă CEx cu scântei! Vot surprinzător la propunerea Vioricăi Dăncilă

Ședința de Comitet Executiv al PSD a început marţi la sediul din Kiseleff, la ora 16.00, avînd pe ordinea de zi faptul că Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi. Propunerea lui Dăncilă, europarlamentarul Dan Nica, care a și fost votat cu unanimitate.

Update 2:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței CEx a PSD, că Dan Nica va rămâne prima obțiune a social-democraților pentru postul de comisar european. Ea a mai confirmat că a discutat la telefon cu Ursula von der Leyen.

Președintele PSD a vorbit și despre moțiunea de cenzură. Ea a spus că social-democrații care vor vota moțiunea vor „trăda” stabilitatea acestei țări și acest lucru nu poate fi trecut cu vederea”.

Update: Imediat după deschidera lucrărilor s-au vehiculat două nume pentru comisar european, europarlamentarul Dan Nica si fostul europarlamentar Victor Negrescu. Nica este creditat cu prima șansă. fiind propunere Vioricăi Dăncilă. El a și fost votat în unanimitate.

Propunerea PSD pentru postul de comisar european, Dan Nica (59 de ani) a fost în trecut cercetat de DNA în celebru Dosar Microsoft. El a foat acuzat de presupuse fraude cu licenţe informatice. Instanța a dispus clasarea cauzei în februarie 2018 pentru că fapta s-a prescris.

Dan Nica a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Guvernele Năstase și Ponta, în perioada 2000 – iulie 2004 și 2012-2014. A mai ocupat funcția de viceprim-ministru și Ministru al Administrației și Internelor în Guvenul Boc (2008-2009). Deputat în Parlamentul României 1996-2014, europarlamentar din 2014 până în prezent.

Fiindcă sunt pățiți cu respingerea Rovanei Plumb, cei din PSD și-au luat o marjă de precauție, stabilind o rezervă pentru Nica, în persoana Melaniei-Gabriela Ciot. Ea a fost numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 20 septembrie 2017.


Stirea inițială: Premierul a spus, înainte de întrunire, că a discutat cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziția de comisar european.

„Credeți că trebuie să avem numai un singur punct pe ordinea de zi? E foarte important pentru noi comisarul european, dar vreau să am o discuție cu doamna președintele ales al Comisiei Europene.

Am spus că nu vorbim despre propunerea despre comisar european. Pentru mine în primul rând e important profilul candidatului. Să fie o persoană care să aibă credibilitate, cu multă experiență.

Vom discuta după ce discut cu doamna președintele ales al Comisiei Europene. Ieri (luni – n.r.) am discutat cu doamna președinte de candidatul Rovana Plumb, despre modul în care s-au desfășurat lucurile. Voi discuta cu doamna președinte. Dacă e nevoie voi propune și o femeie și un bărbat. Sunt mai mulți candidați care ar putea”, a explicat Viorica Dăncilă.

Până la începerea discuțiilor, social-democratul Victor Negrescu a spus că PSD trebuie să vină cu o propunere viabilă pentru funcţia de comisar european.

„Noi o să avem astăzi o discuţie în Comitetul Executiv Naţional despre profilul candidatului pentru această funcţie de comisar european şi, evident, va ţine de doamna Dăncilă să vină cu o propunere. Nu au existat discuţii prealabile, ţine de analiza pe care o face dânsa, în consultare cu partenerii europeni, în consultare cu ceilalţi colegi”, a declarat Victor Negrescu.

Întrebat dacă îşi doreşte această funcţie, fostul ministru al Afacerilor Europene a afirmat: „Nu este vorba despre dorinţă, este vorba de a avea un candidat viabil, un candidat care poate trece de analiza comisiilor de resort, un candidat care este proeuropean, un candidat care, într-adevăr, poate să facă faţă acestei provocări”.

Victor Negrescu a adăugat că un candidat viabil, proeuropean, înseamnă „un candidat care are contacte la Bruxelles, care cunoaşte ce înseamnă politica europeană, care cunoaşte, de ce nu, mai multe limbi străine, un candidat care poate reprezenta aşa cum trebuie România şi PSD. Eu cred că România poate propune un comisar care să parcurgă, aşa cum trebuie, procedura pentru a deveni parte a Comisiei Europene”.