Evenimentul Zilei > International > Securitatea nu l-a oprit pe teroristul de la Manchester pentru a nu fi acuzată de rasism
Securitatea nu l-a oprit pe teroristul de la Manchester pentru a nu fi acuzată de rasism

Securitatea nu l-a oprit pe teroristul de la Manchester pentru a nu fi acuzată de rasism

Agentul de securitate Kyle Lawler a avut un „presentiment rău” atunci când l-a văzut pe Salman Abedi, teroristul-kamikaze de la Manchester Arena, însă nu l-a abordat pentru a nu fi considerat rasist.

Kyle Lawler a declarat că se afla la o distanță de 3-4 metri de Abedi, care fusese semnalat forțelor de securitate de un membru al publicului, care a considerat că acesta se comporta „ciudat”.

Lawler, angajat al firmei Showsec, în vârstă de 18 ani, la data de 22 mai 2017, când a avut loc atacul terorist, a spus poliției într-o declarație citită în cadrul anchetei care se desfășoară la Manchester: „Nu am știut prea bine cum să procedez”.

„Este foarte dificil să depistezi un terorist. Din câte știu eu, ar fi putut foarte bine să fie un bărbat asiatic nevinovat”, a adăugat Lawler, citat de The Guardian.

Termenul „asiatic” denumirea corectă politică atribuită în Marea Britanie numeroșilor pakistanezi și afgani din această țară.

„Asta m-a făcut să ezit”

În realitate, teroristul Salman Abedi, afiliat ISIS, era de origine libiană.

Tânărul agent de securitate și-a continuat expunerea:

„Îmi era teamă să nu mă înșel și să nu fiu catalogat drept rasist, lucru care mi-ar fi atras neplăceri. Asta m-a făcut să ezit.”

Și Lawler a adăugat:

„Doream să fac lucrurile corect și să nu stric totul reacționând într-un mod excesiv sau judecând pe cineva pe baza rasei sale.”

Abedi, în vârstă de 22 de ani, îmbrăcat din cap până în picioare în negru și purtând în spate un rucsac voluminos, a fost reperat și semnalat securității la ora 22.15, pe data de 22 mai 2017.

Stătea pe treptele din spatele foaierului arenei, așteptând să se încheie concertul Arianei Grande.

A zâmbit și a detonat bomba

La scurt timp după ce i-a fost semnalat lui Lawler, teroristul s-a ridicat și a traversat sala în direcția mulțimii care ieșea de la concert, la ora 22.31.

Zâmbea, după cum au declarat alți martori, cu câteva secunde înainte de a detona bomba artizanală pe care o purta în rucsac și umplută cu milioane de cuie și șuruburi.

Explozia a ucis 22 de spectatori și a rănit alte câteva sute.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: