Editura Evenimentul si Capital

SECURITATEA în BALCANII DE VEST, prioritate pentru ROMÂNIA. Care este INTERESUL nostru?

Autor: | | 0 Comentarii | 351 Vizualizari

România sprijină procesele aflate în derulare în Balcanii de Vest ce au ca finalitate stabilizarea regiunii și consolidarea securității. Țara noastră își asumă un rol important în regiune, prin contribuția militară constantă.

inistrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a participat, în zilele de 29 și 30 august, la Viena, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. În prima zi a activităţii, discuțiile s-au focalizat pe Balcanii de Vest, cu accent pe angajamentele politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) față de această regiune, precum şi pe implicarea partenerilor regionali în proiectele şi inițiativele PSAC.

La sesiune au participat adjunctul Secretarului General al NATO şi adjunctul pentru operații de menținere a păcii al Secretarului General al ONU, care au expus eforturile depuse la nivelul celor două organizații în contextul demersurilor de stabilizare şi dezvoltare a Balcanilor de Vest, precum şi perspectivele de cooperare cu UE. În acest context, ministrul Mihai Fifor a exprimat sprijinul țării noastre pentru procesele aflate în derulare în Balcanii de Vest ce au ca finalitate stabilizarea regiunii, consolidarea securității, dezvoltarea şi înscrierea partenerilor din aceasta zonă pe parcursul european.

Balcaniii de Vest, în rândul priorităților

Ministrul apărării naționale a reconfirmat angajamentul României privind susținerea eforturilor operaționale derulate sub egida UE în cadrul operației ALTHEA din Bosnia-Herțegovina şi a evidenţiat interesul țării noastre pentru includerea Balcanilor de Vest în rândul priorităților pe durata mandatului țării noastre la Preşedinția Consiliului Uniunii Europene.

În context, Mihai Fifor a reiterat rolul important pe care România îl asumă în regiune, având în vedere angajamentul substanțial și contribuția militară constantă atât pe palierul UE - în misiunea EUFOR Althea din Bosnia-Herțegovina, dar și pe linia NATO - în cadrul KFOR din Kosovo. „România susține eforturile de realizare a reformelor și etapele pe care statele din regiune trebuie să le parcurgă pentru a avansa cât mai rapid în aderarea la structurile europene și euro-atlantice”, a spus ministrul apărării naționale.

Inițiative derulate la nivel european

În cadrul sesiunii de joi, 30 august, discuţiile miniştrilor apărării au vizat iniţiativele în derulare la nivel european pentru consolidarea securității şi apărării la nivelul UE, în perspectiva pregătirii agendei reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc în luna noiembrie. Au fost abordate subiecte referitoare la constituirea Facilității europene pentru pace (FEP), revizuirea Capabilității militare de planificare şi conducere a operațiilor UE (MPCC), respectiv la implementarea Cooperarii structurate permanente (PESCO) şi asigurarea coerenţei cu celelalte inițiative din domeniul apărării promovate la nivelul UE (CARD, EDF).

Găsirea celor mai bune soluții

A MURIT! Vestea care a zguduit Capitala, in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI