Tot mai multe secții de Terapie Intensivă din România se confruntă cu lipsa locurilor disponibile pentru pacienți confirmați infectați cu coronavirus. Deși erau pregătiți pentru acest scenariu, medicii se declară mâhniți de situația de la ATI în contextul în care aceasta ar fi putut fi evitată dacă mai mulți români s-ar fi vaccinat.
Tabloul morții devine realitate. În curțile spitalelor din România sună sirenele. Cadrele medicale se confruntă cu o nouă criză. Tot mai multe paturi de la ATI încep să se ocupe, iar în unele unități sanitare nu mai există locuri disponibile pentru pacienții care prezintă forme grave de boală astfel încât medicii sunt nevoiți să recomande transferul la alte spitale care mai dispun de locuri libere.
ATI Galați se sufocă. Se încearcă suplimentarea paturilor
Secţia ATI de la Spitalul de Urgență din Galaţi este plină. Cadrele medicale încearcă să suplimenteze numărul de paturi. „Toate cele 9 paturi din secţia ATI Covid sunt ocupate cu pacienţi în stare critică. Sunt pacienţi mai tineri, cel mai tânăr este în vârstă de 37 de ani, au mai puţine afecţiuni asociate comparativ cu pacienţii din celălat val şi de asemenea toţi pacienţii sunt nevaccinaţi”, a declarat Violeta Sapira, purtător de cuvânt Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Majoritatea pacienților internați la ATI sunt nevaccinați și prezintă simptome severe de COVID-19. „S-a triplat numărul de cazuri. Vorbim de pacienţi care nu sunt foarte grav iniţial, dar care se agravează pe parcursul spitalizării, pacienţi cu o medie de vârstă mai mică, 40-50-50 şi ceva de ani”, a spus Mihai Polinschi, purtător de cuvânt ambulanță Galaţi.
Doar 22% români din Galați s-au vaccinat
Medicii sunt de părere că vaccinarea ar fi putut preveni noua realitate din spitale, însă, la nivelul județului Galați, doar 22% dintre locuitori s-au imunizat.
„Creşte numărul de infectări, în ultimele 7 zile am avut 178 de cazuri ceea ce înseamnă o jumătate din toată luna august, iar comparativ cu luna iulie avem de 7 ori mai multe îmbolnăviri”, a precizat Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi.
Situația nu se va îmbunătăți, sunt de părere medicii, care preconizează o creștere semnificativă a numărului bolnavilor de COVID-19. Oamenii nu mai respectă regulile de protecție sanitară, au mai precizat cadrele medicale, iar specialiștii avertizează că reînceperea școlilor cu prezență fizică reprezintă un risc.