O echipă formată de 16 medici, asistenţi medicali şi infirmieri de la UPU din cadrul Spitalului „Sf Spiridon” Iaşi, asigură în această perioadă urgenţele de la Spitalul Judeţean Suceava.
Prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul regional UPU-SMURD, a declarat: „Aseară (n.r. - joi seară) la ora 20.00 am anunţat în 112, dispeceratul medical ISU - SMURD - SAJ Suceava, că Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava este redeschisă”.
Pentru moment, arată medicul Cimpoeșu, UPU Suceava „funcţionează separat de spital, doar ca unitate primire urgenţe care triază, diagnostichează şi ia decizia internării pentru pacienţii care ajung acolo fără context epidemiologic, fără risc infecţios pentru infecţia cu Covid-19”.
În acest sens, „există un triaj care se face în cortul din faţa UPU şi toţi pacienţii cu suspiciune merg către triajul spitalului pentru zona de boli infecţioase şi pneumologie. Lucrează acolo opt medici, opt asistenţi şi infirmieri din UPU-SMURD Iaşi. Nu au plecat toţi odată. Fac tură de 24 de ore şi revin acasă cu o maşină asigurată de ISU Iaşi. Există şi posibilitatea de cazare la un hotel de acolo. O parte dintre ei au optat pentru această versiune. Bineînţeles, au 24 din 24 de ore suportul nostru, al celor de aici din Iaşi”.
Totodată, personalul medical ieşean care asigură funcţionarea UPU din Spitalul Judeţean Suceava primeşte ajutor și de la alți doctori din judeţ. Astfel, sunt relocați „asistenţi şi infirmieri de la Spitalul Fălticeni şi asistenţi din cabinetele de medicină şcolară care sunt în subordinea DSP Suceava. Deci, oameni care nu au intrat în contact cu niciunul dintre pacienţi şi niciunul dintre colegii care se află acum în autoizolare, se află în cursul testării sau sunt diagnosticaţi la Suceava”.
În plus, ISU Suceava asigură suport cu paramedici şi voluntari. „Este încă problematică asigurarea radiologiei de urgenţă. Avem un singur asistent care vine în program de 6 ore din două în două zile de la Spitalul Fălticeni. Aici am încercat să găsim resurse umane, pentru că cel mai importantă e resursa umană, dar încă căutăm pe cineva specializat partea de radiologie de urgenţă”, a ținut să precizez prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.
La UPU a Spitalului Judeţean Suceava ajung pacienţi cu urgenţe cotidiene. Prima impresie este că oamenii au conștientizat pericolul și înțeleg cum trebuie să se comporte. „Se pare că pacienţii au înţeles destul de bine situaţia. În ultimele 12 ore au fost foarte puţine urgenţe. Au venit doar pacienţii care trebuiau să vină. E vorba de traume, urgenţe cardiovasculare, chirurgicale urgenţe gastroenterologice, fără risc de infecţie, fără risc infecţios. O parte din pacienţi sunt trataţi şi trimişi acasă, iar cei care necesită internare merg către spitalele de la Rădăuţi, de la Fălticeni, de la Paşcani şi de la Iaşi, atunci când este vorba despre un caz complex”, a mai spus Diana Cimpoeşu.
Referitor la medicii care acum sunt autoizolați sau internați din cauza infectării cu coronavirus, coordonatorul regional UPU-SMURD a declarat că a vorbit cu aceștia, iar starea lor este bună.
„Comunicarea noastră a fost doar la distanţă. A fost unul dintre principiile clare, şi am respectat ceea ce trebuie să respectăm, lipsa contactului direct. Moralul lor este bun. Ar vrea să lucreze, chiar şi cei care sunt Covid pozitiv. Vorbim cu ei tot timpul, niciunul nu e într-o stare gravă, aşteaptă să poată fi declaraţi vindecaţi sau să iasă autoizolare şi să poată să se întoarcă la muncă. Evident că am întâlnit pe multe zone şi o stare de teamă. E o teamă normală, pe care o înţelegem. Am încercat să comunicăm cu aceşti oameni, să-i încurajăm şi să le dăm exemplu, pentru că, dincolo de a-i încuraja, exemplul personal contează cel mai mult. Curajul fiecărui medic de a lucra, protejat, dar de a-şi face datoria”, a arătat prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, citată de Agerpres.
Ea a adăugat că personalul medical a fost pregătit să facă faţă unor situaţii de urgenţă, atât în timpul anilor de studiu, cât şi în timpul simulărilor. „Este o urgenţă pentru care ne-am pregătit învăţând, făcând anumite simulări, iar acum o trăim la altă dimensiune. Faptul că vezi un pacient cu mască şi cu ochelari sau vizieră e mai puţin obişnuit şi cu siguranţă e mai dificil să o faci. De asemenea, să te temi de fiecare pacient din faţa ta, iarăşi e un lucru pe care nu l-am trăit, dar avem echipamentele care ne protejează sau pe care le aşteptăm în continuare să le primim, cele achiziţionate de DSU”.
Ce înseamnă sacrificiu profesional și mai ales uman? Explică Diana Cimpoeșu: „A nu face rabat la protecţia personală, dar a nu face rabat nici la dedicarea şi jurământul pe care l-ai făcut pentru a trata un pacient. Este un mod de a trăi. În orice zonă există o emoţie, există o teamă şi dincolo de ea încercăm să ne păstrăm optimismul, să ne gândim în primul rând la sănătatea pacienţilor noştri şi poate, în acelaşi timp, şi la sănătatea noastră”.