Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Grigore Alexandrescu, subiect de proces cu Asociația pentru Dravet

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Grigore Alexandrescu, subiect de proces cu Asociația pentru Dravet

Nu trece o zi fără a apărea un scandal legat de un spital! Real sau inventat, cu plângeri penale sau controale de la centru, bomba zilnică din Sănătate nu lipsește.

Pare că următorul scandal din Sănătate ar fi legat de Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu.

Disputa a pornit de la declarațiile mamei unui copil cu sindromul Dravet, internat în regim de urgență în noaptea de luni spre marți la spitalul de copii. Ea a spus că nu a fost lăsată să intre în terapie intensivă pentru a își supraveghea copilul care era în criză. Conducerea spitalului, însă, e mirată de apariția scandalului, pentru că mama ar fi plecat de la secția de terapie intensivă mulțumind personalului de acolo pentru ajutorul dat fiului său.

Ordinul 1284/2012 al ministrului Sănătății prevede că minorii mai mici de 14 ani pot fi internați împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

Spitalul explică faptul că terapia intensivă se compune din cinci saloane, cu un total de 17 paturi. Aici sunt internate cazuri din toată țara. În secția ATI sunt internate cele mai grave patologii ale spitalului, de la pacienți operați, intubati și ventilați mecanic până la mari arși. Se fac eforturi pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor părinților de a fi alături de copiii lor, dar spațiul de care dispune reanimarea nu permite o aglomerare cu aparținători ce ar pune în pericol viața micilor pacienți. Prezenta unui aparținător presupune măsuri organizatorice suplimentare care pot implica mai multe secții. Aceste măsuri se iau de fiecare dată ce ni se solicită acest lucru”, se spune într-un comunicat al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Potrivit surselor din spital, care spune că există martori în acest sens, mama a stat cu fiul ei în terapie de la 4,40, ora la care a ajuns din Buzău, până la ora 6,00, când copilul a adormit și ea a ieșit.

De aici declarațiile mamei se diferențiază de cele ale medicilor și personalului din spital.

Medicii spun că evoluția copilului a fost pozitivă și că, la ora 11,00, marți, a fost mutat în secția de neurologie, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă era în convulsii.

Mama spune că în acele ore nu i s-a permis accesul, decât pentru 15 minute, pentru a îl schimba.

Doctorii au mai explicat faptul că organizarea secției de terapie intensivă nu permite ca fiecare pacient să fie internat cu un părinte, ca într-o rezervă. Ieșirile și revenirile în secție ale însoțitorilor înseamnă schimbarea echipamentului de protecție de unică folosință.

După ora 6,00, când mama copilului din Buzău a vrut să reintre, i s-a spus că e ora tratamentelor și a examenelor interdisciplinare, nu doar pentru fiul său, ci și pentru ceilalți internați aici, și accesul i s-a temporizat.

Adele Chirică, președintele Asociației pentru Dravet a declarat pentru 360medical.ro: Asociația pentru Dravet și alte epilepsii rare își rezervă dreptul de-a apela la instanță pentru că nu a fost un caz izolat, au fost mai mulți copii în aceeași situație din acel spital. Toții copiii din asociația noastră care au ajuns la Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu au pățit-o, au avut parte de acest tratament.”

Situația secției de terapie intensivă de la acest spital construit încă din 1860 este cunoscută și la Direcția de Sănătate Publică București (care a autorizat anual secția) , că nu permite construcția amenajarea unor rezerve de cel mult două paturi, că nu se pune problema unui open-space izolat pentru copiii însoțiți.

Ne puteți urmări și pe Google News