Secretul salarial, eliminat prin lege. Sumele acordate angajaților, făcute publice de companii

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Secretul salarial ar putea fi eliminat prin lege. Astfel, angajatorii vor avea obligația să divulge veniturile oferite salariaților. De asemenea, aceste sume vor putea fi specificate în anunțurile de angajare, fiind urmărită transparența în procesul de recrutare.

Secretul salarial, eliminat prin lege

Companiile ar putea fi nevoite să afișeze salariile pe care sunt dispuse să le ofere angajaților. Cu toate că legea nu a intrat încă în vigoare, multe firme s-au adaptat deja.

Sursă foto: Dreamstime

Pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare din România, peste 40% din postările de joburi includ informații despre salariu. De altfel, experții spun că acestea sunt, de cele mai multe ori, printre primele ocupate. Astfel, viitorii angajați au posibilitatea de a afla detalii legate de remunerație încă de la începutul procesului de recrutare.

Domenii cu cel mai ridicat nivel de transparență

Pe platformele de recrutare, multe dintre companiile din sectorul serviciilor, al construcțiilor, precum și al zonei auto afișează sumele oferite. De asemenea și multe firme din domeniul horeca și turism optează pentru transparență în acest sens.

„Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retail-ul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chir și turismul și horeca”, a menționat Ana Călugăru, head of communications.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Secretul salarial va fi eliminat până la jumătatea anului 2026

Uniunea Europeană a decis ca până în mijlocul anului 2026, grilele salariale să fie publice. În plus, angajații vor avea posibilitatea să obțină informații despre veniturile colegilor lor.

Totuși, salariile pentru pozițiile de top ar putea rămâne confidențiale.

„De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter, care în timpul interviului face to face află salariul actual și care sunt așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, a spus Sorina Faier, specialist HR.

Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați, precum și de a crește nivelul transparenței în cadrul companiilor.