Brăila, unul dintre oraşele mari ale ţării, cu aproape 300.000 de locuitori, mai exact 289.537 conform măsurătorii „Eurostat” din 2019, se află pe un meritoriu loc 3 în ceea ce priveşte puţinătatea oamenilor infectaţi cu Covid – 19. Dar ceea ce este cel mai important, este faptul că numărul de decese este 0.
Înaintea ei sunt două localităţi, mult mai mici. Populaţia lor adunată nu egalează nici pe departe numărul de locuitori ai Brăilei. Practic, Brăila este primul între oraşele mari ale ţării, în care pandemia este ţinută bine sub control. Până astăzi, 27.04.2020, erau înregistrate 19 cazuri. În această dimineaţă au mai fost confirmate încă 3. Deci, în total, la zi sunt 22 de cazuri. Deja 14 pacienţi au fost vindecaţi şi au plecat acasă în izolare. Dar ceea ce este cel mai important, este faptul că numărul de decese este 0.
Toate aceste date ne-au fost furnizate „la cald” şi în mare viteză de doctoriţa Andreea Gavrilescu, şefa DSP Brăila, în timp ce se echipa cu costumul de protecţie pentru a pleca pe teren să facă noi recoltări.
Cifre impresionante, cu atât mai mult cu cât Brăila, nu doar că este un oraş cu populaţie numeroasă, dar este şi port, unde vin nave inclusiv cu pescaj maritim. În plus, economia oraşului, înfloritoare în perioada interbelică, de unde şi denumirea Brăilei de „Perla Dunării de Jos”, a fost făcută praf în cei 30 de ani care au trecut de la Revoluţie. Asta a determinat ca locurile de muncă să dispară rând pe rând, pe măsură ce întreprinderi de renume internaţioanl, brusc deveneau nerentabile şi îşi închideau porţile. Sărăcia care a pus stăpânire peste oraş, i-a determinat pe mulţi dintre locuitori să plece la muncă în străinătate, ca să poată pune o bucată de pâine pe masă familiei. Toţi aceştia s-au întors acum şi ei acasă, o dată cu începutul pandemiei.
Existau deci, toate premisele ca Brăila să devină unul dintre punctele roşii de pe harta României, unde noul coronavirus să facă ravagii. Nu a fost aşa. Dimpotrivă. Foarte puţini infestaţi şi, cel mai important, deocamdată, niciun mort.
Care să fie secretul acestei reuşite?
Desigur, la Brăila nu s-a descoperit medicamentul minune care să vindece bolnavii. Se aplică acelaşi tratament standard ca peste tot în ţară. Atunci?
Cătălin Boboc, prefectul Judeţului Brăila, ne-a declarat: „Am respectat la sânge protocoalele. Le-am aplicat tuturor celor suspecţi, indiferent cine erau. Ştiţi că întotdeauna există şmecheraşii, cei care îşi fac o virtute din a ocoli legile. Ei bine, la noi, şmecheria asta nu a mers. Aţi văzut ce consecinţe a avut în alte părţi. Toţi suspecţii au avut acelaşi tratament. Am ţinut 24 din 24 legătura cu Poliţia de Frontieră, care ne anunţa de fiecare dată când intrau în ţară locuitori ai Brăilei care veneau acasă. Îi preluam cu Jandarmeria încă de la graniţa judeţului şi-i plasam direct în carantină. Ne-am preocupat însă să nu ne batem joc de oameni şi să-i cazăm prin cine ştie ce cămine dezafectate şi amenajate în grabă ca loc de carantină. I-am dus pe toţi în hoteluri, în condiţii civilizate. Tot în condiţii civilizate au primit şi masa. Singura oprelişte, de care avea grijă Jandarmeria să fie aplicată strict, era că nu aveau voie, timp de 14 zile, să se întâlnească cu nimeni. Oamenii şi familiile lor au înţeles şi nu am avut incidente.”
Oraşul a fost împărţit în mai multe zone şi fiecare dintre ele a fost dată în responsabilitatea jandarmeriei şi poliţiei. În fiecare din aceste zone staţionează sau patrulează echipaje, care foarte rapid se pot deplasa la adresele celor care se află în carantină la domiciliu în cartierul respectiv, să verifice dacă sunt în casă. De asemenea, s-a organizat un fel de dispecerat, care în permanenţă verifica telefonic pe cei carantinaţi la domiciliu.
Cu toate aceste măsuri dure, Brăila pare acum un oraş sub teroare poliţienească. Dar această „teroare” este clar, cifrele dovedesc asta, a salvat vieţi. Iar brăilenii au înţeles.
În foarte multe localităţi, spitalele au devenit adevărate focare de infecţie. La Brăila, nu a fost aşa. Unul dintre veteranii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, medicul pediatru Alexandrina Asproiu, ne-a declarat în exclusivitate: „La noi, la Pediatrie, nu am avut nici un caz de infestat. Nici de copil, nici de mămică. Asta pentru că, practic, nu aveau cum să ajungă până aici, la ceilalţi pacienţi. În curtea spitalului a fost instalat un cort de triere, înainte chiar să vină dispoziţia de la Bucureşti. Un cort pe unde treceau şi erau testate toate persoanele care intrau în spital. Bolnavi, nu vizitatori, pentru că vizitele au fost interzise. De asemenea, s-au făcut trasee clare, separate, pentru cei depistaţi pozitiv, care erau trimişi direct la „infecţioase”.
Un loc extrem de sensibil din oraş este Spitalul de Paliaţie, instituţie spitalicească privată, a doctorului Dan Dunărinţu. Spital nou-nouţ şi unul dintre cele mai moderne din această parte a Europei. Aici sunt internaţi pacienţi cu boli extrem de grave, mulţi în stadii avansate.
„Dacă a intrat virusul la noi în spital, toţi cei 100 de pacienţi pe care îi am acum internaţi, se curăţă în mai puţin de o săptămână. Unii dintre ei sunt pe ultima sută de metri. Nu mai au mult de trăit. Dar datoria noastră de medici este să-i îngrijim până când or să moară de moarte bună, nu seceraţi de coronavirus” – a declarat pentru evz.ro doctorul Dan Dunărinţu.
Aşadar, nu medicamente sau tratamente minune au făcut ca la Brăila să nu fie, până acum, nici un mort de coronavirus şi să se înregistreze foarte puţine cazuri de infestaţi. Ci ordinea, respectarea regulilor de izolare, fermitatea în aplicarea lor au fost secretul reuşitei de până acum.
Celelalte orașe fruntașe, cu sub 22 de infectați, sunt Râmnicu Vâlcea și Buzău.