Secretul curajului lui Kim Jong-un, care amenință cu atacuri nucleare. Unde se pot ascunde nord-coreenii în cazul unei explozii devastatoare

Oare de ce nu-i este frică lui Kim de un război nuclear? Poate pentru că există în Coreea de Nord tunelul de la cea mai mare adâncime, adică locuitorii din Phenian se pot ascunde în sistemul subteran al metroului, la 112 metri!

Sistemul de transport pe sub pământ este cel mai adânc din lume, tunelurile sale fiind construite la 112 metri sub pământ (comparativ cu metroul din București, de pildă, a cărui adâncime medie este de 15 metri, sau cu cel londonez, unde cea mai mare adâncime este 58 de metri). 

Folosit de locuitorii din Phenian, acest sistem subteran al metroului ar fi folosit ca adăpost nuclear în cazul izbucnirii unui război, scrir Daily Mail. 

Fotoreporterul francez Eric Lafforgue a fotografiat această rețea subterană a metroului, când a vizitat Coreea de Nord. 

Metroul are două magistrale, cu o lungime totală de 35 de km, sub capitala Coreei de Nord. Construcția metroului a început în 1968 și prima magistrala a fost inaugurată în 1973, de Kim Il Sung, bunicul actualului dictator Kim Jong-un. În ultima perioadă, liderul de la Phenian a insistat că țara sa nu se teme de posibilitatea unui atac militar nuclear din partea SUA, comentează sursa citată. 

Trenurile sunt vechi, cumpărate și aduse din Germania de către Coreea de Nord în 1999, când urma să fie dezafectate și trimise la reciclare. Phenianul pretinde acum că ar fi fost construite în Coreea, dar în ciuda încercărilor de a ascunde locul unde scrie producătorul, în unele zone se pot vedea vechi urme de graffiti pe vagoane. 

Fotograful Eric Lafforgue spune că există doar 17 stații de metrou pe cele două linii. Iar prețul unui bilet este 0.50 de dolari americani.

„Trebuie să validezi biletul la una dintre automatele de intrare, doar că aceste automate nu funcționau când am fost eu. Așa că era o taxatoare care verifica manual biletele călătorilor. Portretele liderilor iubiți sunt, ca peste tot, la mare cinste, pe panouri uriașe, roșii, anunțând data la care aceștia au vizitat locul respectiv, a povestit Lafforgue. 

Fiecare stație a primit câte un nume revoluționar-comunist: Tovarăși, Steaua Roșie, Eliberare, Flacăra, Reabilitării, Victoriei, Paradisului, Restaurării, Gloriei. Coborârea la mare adâncime nu durează decât câteva secunde, dar atmosfera e ca în filme: se aude muzică revoluționară, patriotică din difuzoare, tot timpul. 

Imaginile sunt publicate în contextul amenințărilor venite dinspre Phenian, care a anunțat că ar putea trimite o rachetă nucleară în Guam, că este gata să lanseze patru rachete Hwasong-12 către insula americană, o importantă bază militară.