Familia premierului Vladimir Putin, cel mai probabil viitorul lider de la Kremlin, este un subiect tabu în presa rusă.
În consecinţă, despre cele trei femei din viaţa sa – soţia şi cele două fiice – nu se ştie mai nimic.
Soţia sa, Ludmila, are apariţii publice din ce în ce mai rare în timp ce fiicele omului forte al Rusiei sunt practiv invizibile, ultimele fotografii cu acestea la care publicul a avut acces fiind făcute în vremea copilăriei.
Oricât de incitant ar fi subiectul pentru ziariştii ruşi, orice anchetă în acest sens aduce cu sine riscuri însemnate.
Avertisment pentru presă
Apropiaţii premierului explică secretomania din jurul acestui subiect. "Putin nu vrea deloc să vorbească despre acest lucru iar directorii din massmedia au fost informaţi în această privinţă. Niciun ziarist nu îndrăzneşte să abordeze acest subiect delicat", a dezvăluit Gleb Pavlovski, fost consilier al lui Vladimir Putin, pentru AFP.
Dacă în urmă cu zece ani, acesta nu îşi scotea în public fetele – Maria (26 de ani) şi Katerina (25 de ani) – din raţiuni de securitate, acum precauţia legată de familia sa are un motiv total diferit.
"Putin are astăzi o viziune nouă asupra personalităţii sale, de om singur, căsătorit doar cu statul", a adăugat Pavlovski. Un lucru e cert: nimeni nu le-a văzut pe cele două fiice la Universitatea din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, unde ele studiază.
În condiţiile în care Ludmila Putina nu a mai fost văzută în public de mult timp – la slujba de Crăciun premierul a venit singur – se zvoneşte că aceasta s-ar fi retras la o mănăstire. Opoziţia l-a somat pe premier să renunţe la această secretomanie.

<script src="http://player.ooyala.com/player.js?embedCode=w4MG1yMToN9kNqFZ7WyBDcrDgPSn8TO8&deepLinkEmbedCode=w4MG1yMToN9kNqFZ7WyBDcrDgPSn8TO8&height=315&width=560"></script>
S-A PUTUT ÎN 2008
Precedentul "nasurilor mucoase"
Acum patru ani, ziarul "Moskovski Korrespondent" a fost închis la scurt timp după ce a scris că Vladimir Putin a divorţat pentru a se recăsători cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, aleasă deputat pe lista partidului Rusia Unită, formaţiunea condusă de actualul premier.
Acesta a respins vehement aceste zvonuri, avertizându- i pe cei "care se amestecă în viaţa altora cu nasul lor mucos şi fantezii erotice".
După închiderea ziarului, redactorul-şef a declarat că ştirea a fost inventată pentru a creşte tirajul publicaţiei. Alţi ziarişti au dezvăluit însă că informaţia le-a venit pe surse, transmisă de oficiali din anturajul lui Vladimir Putin.
Citiţi şi:

  • Proteste pentru alegeri corecte la Moscova. "Nu îl lăsați pe Putin să intre în Kremlin"