Secretul care nu ne permite să absorbim fonduri UE
- Raluca Florescu
- 29 noiembrie 2011, 14:22
Reprezentanţii MAEur se lovesc de situaţii în care nu li se răspunde la telefon când încearcă să contacteze anumite instituţii implicate în gestionarea fondurilor europene, a spus astăzi Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene.
Acesta a fost prezent la o dezbatere despre fondurile europene, unde o serie de antreprenori i s-au plâns de ritmul greoi în care li se aprobă diverse documente sau plăţi de către autorităţile româneşti implicate în programele europene.
"Vreau să fiu extrem de realist: Nu putem produce minuni. Inclusiv noi sunăm la anumite structuri şi constatăm că nu răspunde absolut nimeni. Şi atunci, noi, care suntem instituţia coordonatoare, ne confruntăm cu asemenea dificultăţi, ştiţi foarte bine ce pot păţi beneficiarii", a recunoscut Orban.
Acesta a spus că, de când a preluat acest minister, este bombardat cu plângeri care vin din partea celor care doresc să acceseze fonduri europene.
"La fiecare reuniune la care particip sunt nenumăraţi beneficiari şi privaţi şi de stat nemulţumiţi de modul în care funcţionează diferitele structuri şi au perfectă dreptate. De cele mai multe ori, cererile sau memoriile care ne sunt adresate sunt pe deplin justificate", a mai spus ministrul, citat de Agerpres.
"Nu mă aştept în nici un fel ca lucrurile să fie corectate peste noapte, este nevoie de un proces de recredibilizare", a completat Orban. Întârzierile în sistem
Referitor la întârzierile din sistem, Orban a menţionat că acestea sunt cauzate şi de lipsa experţilor în domeniu, de personalul redus, precum şi de nivelul scăzut de salarizare pe care îl au anumiţi angajaţi.
În context, oficialul guvernamental a arătat că în prezent sunt discrepanţe mari între funcţionarii români care lucrează cu fonduri UE, unii având salarii şi de trei ori mai mici decât ale altora.
De asemenea, şeful MAEur a precizat că până la sfârşitul acestui an va fi aprobat în Guvern un cod de conduită, pentru evitarea situaţiilor de conflict de interes sau corupţie în care se pot afla funcţionarii sau demnitarii implicaţi în procesul absorbţiei fondurilor europene.
"Vom veni şi cu reguli mai dure în ceea ce priveşte tratarea chestiunilor legate de combaterea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor în sistem. Până la sfârşitul acestui an, vom adopta un cod de conduită pentru personalul care gestionează fondurile comunitare. E o chestiune necesară, am văzut câteva cazuri (...) care cred că ne-au dat un fel de cazuistică, au creat un fel de cazuistică şi care poate fi clar prezentată în momentul de faţă", a spus Orban.
În prezent, România are un grad de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de circa 3,7% din alocările de aproape 20 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2007-2013.