TVR 1 prezintă astăzi, de la ora 10.55, un documentar realizat de Iulian Foişor despre bisericile din Bucovina şi misterele din jurul lor.
Documentarul "România turistică: Bisericile pictate ale Bucovinei" este împărţit în trei episoade care prezintă povestea mănăstirilor din nordul Moldovei. În primul episod vor fi prezentate bisericile Putna şi Voroneţ.
Urme de ţuică în tencuiala bisericilor
Bisericile din Bucovina au fost pictate total la exterior, conform unui program iconografic special elaborat, în premieră mondială. Tainele picturilor de pe pereţii Bisericii Voroneţ nu au fost încă desluşite în totalitate.
Celebrele culori albastru de Voroneţ, roşu de Humor sau verdele mănăstirii Arbore au rezistat peste 450 de ani ploilor şi îngheţurilor. Ce au ele atât de special? Experţii caută încă răspunsul.
O ipoteză la care s-a ajuns după studierea unor documente vechi, care precizau că meşterii erau plătiţi inclusiv în butoaie de ţuică, sugerează că băutura s-ar fi aflat în compoziţia culorilor. Iar diferite studii de laborator au confirmat urme de ţuică în tencuiala bisericilor.
Mai departe, cercetătorii au descoperit că la baza albastrului de Voroneţ stă o piatră albastră numită azurit, extrasă din mine aflate în China, Franţa sau Africa.
Despre Mănăstirea Putna se spune că a fost pictată şi acoperită cu plumb pe vremea lui Ştefan cel Mare, lucrările de restaurare dezvăluind faptul că faţada fusese decorată cu discuri de ceramică smălţuită. Când biserica a fost refăcută din temelii, după ce fusese distrusă de foc, picturile au fost date uitării.