Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele noului avion american de luptă. Invizibil la propriu?
Secretele noului avion american de luptă. Invizibil la propriu?

Secretele noului avion american de luptă. Invizibil la propriu?

Programul Next Generation Air Dominance va include arme și sisteme revoluționare.

La jumătatea lunii septembrie, forțele aeriene ale Statelor Unite au provocat stupoare în lumea apărării, anunțând că au construit și testat un avion de luptă de nouă generație, în  cadrul programului NGAD (Next Generation Air Dominance).

Șocându-i pe  toți observatorii în chestiuni militare și tehnologice, Will Roper, secretarul pentru achiziții al US Air Force a anunțat atunci că Forțele Aeriene ale SUA au realizat imposibilul: au proiectat și au făcut să zboare un prototip de dimensiuni complete al unui avion de vânătoare de nouă generație, totul în mai puțin de un an.

Nu se cunoaște încă ce producător a reușit această performanță (deși mai mult ca probabil companii precum Northrop Grumman, Lockheed Martin sau Boeing au fost implicate) , nici cum va arăta noul avion, ce rol va avea și ce capacități.

Un nou raport al Congressional Research Service (CRS) privind NGAD oferă o scurtă prezentare generală a programului. Noul avion face parte  dintr-un program care va include probabil atât avioane cu echipaj, cât și fără piloți,  război electronic și război cibernetic, arme noi și alte sisteme. Raportul CRS subliniază faptul că multe obiective NGAD sunt, evident, top secret.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.