Orban Ferenc, un fost jurnalist din Miercurea Ciuc, pasionat de arta culinară, a reinventat rețeta de mămăligă cu brânză cu gândul la bunica sa!
Potrivit Agerpres, Orban Ferenc i-a pus, după cum singur spune, un nume ''fițos'', mai exact: ''parfait cald'!
Preparatul este atât de bun și de aspectuos încât a trecut cu succes proba de foc atunci când jurnalistul transformat în chef a absolvit o școală de bucătari, în Marea Britanie.
O emulsie
Potrivit fostului jurnalist, se prepară o mămăligă consistentă, din supa de carne și mălai, care se toarnă pe o hârtie de copt și se întinde cu spatula, pentru a obține un blat de 2-3 centimetri, care se lasă la răcit.
Pentru ca parfait-ul cald să iasă perfect, trebuie urmați exact pașii indicați de Orban Ferenc, acum un chef apreciat în mai multe județe din Transilvania.
''Punem brânza, frișca, untul și ouăle sparte într-o pungă care poate fi închisă ermetic (zipp bag) și pe care o punem în apă fierbinte de circa 60 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute, verificând din când în când cu mâna. Scopul este ca ingredientele să atingă temperatura de 38-40 grade. Turnăm ingredientele într-un bol și le omogenizăm foarte bine cu blenderul de mână. Trebuie să rezulte o emulsie uniformă și lucioasă la suprafață. Încălzim cuptorul la temperatura de 150 de grade. Punem mixtura într-o tavă unsă ușor cu unt și introducem în cuptor reglând temperatura la 135 de grade. Mixul este gata când va atinge consistența aspicului la o ușoară mișcare a tăvii. Scoatem din cuptor și răcim mixtura gradual... câteva ore la temperatura camerei, după care câteva ore în frigider, să atingă temperatura de circa 4 grade. Astfel am făcut un parfait de brânză!'', a explicat Ferenc pentru Agerpres.
Câte o bucată identică
''Înainte de servire se va încălzi cuptorul la 220 de grade Celsius, se va tăia câte o bucată identică și din mămăligă și din parfait. Punem mămăliga într-o tavă acoperită cu bucată de hârtie de copt, punem peste mămăligă bucata de parfait și introducem în cuptor, cu funcția de ventilare a aerului cald. După aproape 7-8 minute suprafața parfait-ului se va rumeni. Scoatem mămăliga din cuptor și lăsăm să se odihnească aproape 5 minute înainte de servire'', își încheie Orban Ferenc descrierea rețetei cu nume pretențios.