Femeile din Japonia trăiesc cel mai mult din lume şi nici partenerii lor nu o duc mult mai rău. În plus, Ţara Soarelui Răsare se poate lăuda cu cel mai mic grad de obezitate din lume (doar 3,2 % din populaţie).
Secretele celor mai sănătoşi oameni de pe Glob stau în dietă, dar şi în mişcare făcută zilnic, spun medicii, care detaliază câteva dintre acestea.
1. Dieta cu soia, peşte şi legume
Japonezii consumă de cinci ori mai multe legume crucifere (varză, conopidă, broccoli) decât orice alt popor. "Acestea au un rol important anticanceros. În plus, mănâncă foarte mult peste oceanic şi alge, bogate în minerale, mai ales iod şi flor şi sunt surse foarte bune de acizi graşi omega-3", spune specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.
De asemenea, niponii sunt mari consumatori de soia. "Este bogată în substanţe isoflavone, fitoestrogeni care au acţiune antioxidată şi care fac ca menopauza să se instaleze mai greu la femei, dar şi să fie mai uşor tolerată", mai explică nutriţionistul.
2. Orez, nu pâine
Orezul e preferat pâinii printre niponi. Pâinea albă are un conţinut caloric mare, ceea ce duce la îngrăşare. În schimb, orezul oferă rapid senzaţia de saţietate.
3. Porţii mici şi aspectoase
Tradiţional, japonezii mănâncă în vase micuţe care reduc automat porţia. În plus, forma specială face orice fel de mâncare să pară mult mai atractiv. "Studiile arată că porţiile mari sunt responsabile de obezitate", avertizează nutriţionistul.
Fără prăjeli şi ulei
Nu veţi vedea japonezi prăjind alimentele într-o baie de ulei sau folosind unt în mâncare. Gătesc mai mult la abur sau trag legumele la tigaie să îşi păstreze proprietăţile nutritive.
De asemenea, folosesc în cantităţi mici ulei de canola (rapiţă). Peştele crud pe care îl consumă din belşug prespune însă riscuri.
"Netratat termic peştele poate provoca toxiinfecţii grave. La japonezi e vorba de tradiţie, dar în ciuda faptului că ei au grija ca peştele să fie cât se poate de curat şi proaspăt, tot apar probleme", se arată îngrijorată Corina Zugravu.
"Studiile arată că porţiile mari sunt responsabile de obezitate. Folosind un vas mai mic micşorezi porţia fără să îţi dai seama”.
CORINA ZUGRAVU, nutriţionist

Citiţi şi:

  • TOP 15 gustări delicioase de vară, care au mai puţin de 100 DE CALORII
  • ZECE ALIMENTE care vă ajută să vă menţineţi slabi
  • 11 lucruri înspăimântătoare despre alimente. VREI SĂ LE AFLI?
  • Cum influenţează televizorul greutatea copiilor
  • Cele mai bune site-uri care te învaţă să mănânci sănătos
  • Căpşunile reduc riscul de infarct