Rețete de toamnă. Delicioasa dulceață de struguri, care ne parfumează iernile

Sursa foto: Retetefeldefel.ro.

Toamna este sezonul perfect pentru a pregăti dulceață de struguri. Dulceața este un preparat tradițional, nelipsit din casele românilor. Gospodinele o fac cu atenție, pentru a păstra aroma fructelor pe tot parcursul iernii.

Când vine vorba de dulceață de casă, fiecare gospodină are rețeta ei preferată. De la cea de căpșuni, cireșe sau vișine, până la gemurile de mere și prune.

Dulceața de struguri nu este la fel de populară ca cea e căpșuni sau vișine, dar este la fel de gustoasă. Rețeta este simplă, și necesită doar câteva ingrediente.

Rețetă de dulceață de struguri

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • 1 kg de struguri;
  • 700 g zahăr;
  • Sucul de la o lămâie;
  • 1 baton de scorțișoară (opțional);
  • Jumătate de litru de apă;

Mod de preparare

  1. Primul pas este alegerea strugurilor potriviți. Se recomandă strugurii negri sau roșii, pentru o culoare intensă și un gust bogat. Aceștia trebuie să fie bine copți, dar nu prea moi.
  2. După selecție, strugurii se spală bine și se desprind de pe ciorchine. Este esențial ca strugurii să fie curățați de toate impuritățile, inclusiv de sâmburi.
  3. Dacă au coaja groasă, pot fi decojiți, deși acest pas este opțional.
  4. Strugurii se pun într-o oală încăpătoare și se presară zahărul deasupra. Un truc pentru a intensifica aroma este să se lase strugurii acoperiți de zahăr la înmuiat peste noapte. Acesta este un pas important, deoarece zahărul extrage sucul din struguri și face ca aroma să fie mai concentrată.
  5. A doua zi, se adaugă sucul de lămâie peste amestecul de struguri și zahăr. Lămâia ajută la păstrarea culorii vibrante și aduce un echilibru de gust.
  6. Oala cu struguri se pune pe foc mediu, iar amestecul se fierbe timp de 40-50 de minute, amestecând din când în când.
  7. Dacă doriți un plus de aromă, puteți adăuga un baton de scorțișoară în timpul fierberii. Acesta va oferi o notă subtilă și plăcută.
  8. Opțional, se pot adăuga câteva cuișoare pentru un plus de aromă.
  9. Pe măsură ce dulceața fierbe, începe să se îngroașe. Consistența poate fi testată prin punerea unei picături pe o farfurie rece. Dacă picătura nu se scurge rapid, dulceața este gata.
  10. După ce a ajuns la consistența dorită, dulceața se ia de pe foc și se lasă câteva minute să se răcească.
  11. Se toarnă apoi în borcane sterilizate și se închid bine.

Borcanele cu dulceață trebuie depozitate  într-un loc răcoros și întunecat pentru a păstra dulceața proaspătă pe tot parcursul iernii.