Rețetele bunicii au fost mereu cele mai bune și deseori ne aducem aminte de gustul bucatelor preparate de ea. Nu avea prea multe secrete sau cel puțin așa susținea ea, însă punea mereu suflet și făcea totul cu drag. Totuși, ingredientele folosite dădeau acel gust unic mâncării sau murăturilor.
Varza murată este nelipsită de pe mesele românilor. Poate fi mâncată în mai multe variante, fie salată pentru friptură sau diverse mâncăruri, fie la împachetat sarmalele sau la celebrele vărzări. Multe gospodine pun varza la murat acasă, însă nu reușesc deseori să obțină gustul de altădată. Cea mai mare problemă întâmpinată atunci când punem murături este floarea, care se formează în butoi. Bunicile aveau un ingredient secret pentru a scăpa de acest inconvenient.
Istoria verzei murate este una lungă. Se spune că la început ea era folosită de chinezi, iar mai apoi de armată și marinari. Astăzi, varza murată este preferată de foarte multe persoane și o putem utiliza în diverse combinații, astfel încât gustul ei să ne încânte papilele gustative. Este un aliment plin de vitamine, iar procesul de murare durează între șase și opt săptămâni.
Ingrediente necesare
- varză cât să încapă în butoi
- busuioc
- sare grunjoasă
- semințe crenguțe de măr
- câteva felii de gutui (vor fi extrem de gustoase după murare)
- hrean
- frunze sau crenguțe de vișin
- dacă vrei ca moarea să aibă o culoare roșiatică, pune în butoi câteva felii de sfeclă roșie.
Cum prepara bunica varza murată?
Cel mai important aspect este atunci când alegem varza pe care o vom pune în butoi. Este extrem de important ca ea să aibă frunzele subțiri. Primul strat de frunze se dă jos, apoi se scobește cotorul și se umple cu sare.
La fundul butoiului este important să așezăm o parte din condimente. Fiecare gospodină are o rețetă diferită, în funcție de propriile gusturi. Unele preferă să pună cimbru uscat și ardei iute, altele preferă să opteze pentru varianta cu busuioc și gutui. După ce am pus condimentele enumerate mai sus, punem un strat de varză, așezat cu cotorul în sus.
Așezăm în butoi restul condimentelor, apoi treptat varza până ce butoiul se umple. Mare atenție atunci când așezați varza în butoi. Ea trebuie să fie cu cotorul în sus.
După ce butoiul este plin cu varză și condimente, ce prepară saramura. Aceasta este alcătuită din apă și sare, păstrând proporția de 1:1.
La final, deasupra verzei, adăugăm crenguțele de măr și vișin. Acestea trebuie să fie cât mai lungi, pentru ca varza să fie ținută sub saramură. În primele șapte zile, varza trebuie să fie vânturată. Această operațiune se face cu ajutorul unui furtun, suflând în butoi în două sau trei locuri.
După vânturare, asigurați-vă că butoiul este acoperit bine, astfel încât să nu intre aer în interior. După șase, cel mult opt săptămână, în funcție de cât de răcoros este locul unde depozitezi butoiul, te vei putea bucura de o varză murată ca altădată, fără să fie acoperită de floare.