Secretele ALIMENTA?IEI japonezilor. Ce m?nânc? ei ca s? NU SE ÎNGRA?E
- Roxana Roseti
- 11 decembrie 2012, 22:54
Întreba?i în cadrul unui sondaj care este felul preferat de mâncare al familiilor lor, japonezii au r?spuns c? li se cere de cele mai multe ori s? g?teasc? legume amestecate în sos asortat.
Ardei gra?i, maz?re, l?ptuci, ceap?, ro?ii, ardei iu?i, salat?, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfecl?, r?d?cini de lotus, ridichii, ciuperci, napi ?i legume de ap? sunt doar câteva dintre deliciile colorate pe care japonezii le includ cu pl?cere în dieta lor. La fiecare mas? sunt servite pân? la cinci feluri de mâncare diferite, ?i niciunul nu g?se?te ciudat s? m?nânce diminea?a sup? de legume sau frunze de salat?. Legumele se g?tesc în diferite feluri- fierte în sos, pr?jite sau fripte ori în aburi, iar fiecare astfel de modalitate de preparare p?streaz? caracteristicile nutritive ale alimentelor. Evit? semipreparatele Dieteticienii spun c? ar fi culmea s? credem c? japonezii sunt perfec?i la capitolul alimenta?ie. ?i lor le place carnea, de porc, de vit?, de pui, m?nânc? gras, le plac ?i lor uneori “lucrurile occidentale”, a?a cum occidentalii apreciaz? buc?t?ria japonez?. Dar…Ceaiurile sunt aproape nelipsite de la orice mas?, tofu, orezul în loc de pâine, soia în loc de sare, alge… Ei evit? alimentele semipreparate, salamurile, pateurile ?i alte ingrediente ambalate, bazându-se doar pe ingrediente proaspete. Supermarketurile japoneze chiar sunt considerate „palate ale alimentelor proaspete”. Conform statisticilor, un japonez consum? cu pân? la 25% mai pu?ine calorii într-o zi, în compara?ie cu un american. Magia alimenta?iei de tip japonez st? în putin?a acesteia de a îmbina toate nutrientele necesare unei s?n?t??i de invidiat cu alimente cu pu?ine calorii, totul prezentat într-o manier? delicioas? ?i îmbietoare. Ciocolata, cartofii ?i pr?jiturile trebuie înlocuite cu alternative de genul: fructe, legume ?i supe pe baz? de paste. În Japonia, mâncarea este servit? pe platouri sau farfurii ?i castrona?e separate, ?i nu pe un singur platou mare, a?a cum se întampl? în majoritatea cazurilor de pe glob. Cei care stau la mas? servesc din fiecare fel, gustând, încet, din tot ce se afl? pe mas?. Cine vrea s? mânânce astfel trebuie s? mic?oreze por?iile ?i s? nu nu se gr?beasc?! Rezultatul? Speciali?tii explic? procesul încetinit de ingerare a mânc?rii prin posibilitatea creierului de a realiza c? stomacul este plin: “dac? m?nânc?m cantit??i mai mici la fiecare mas?, vom ajunge în scurt timp s? sc?p?m de kilogramele în plus, dar ?i s? avem o via?? s?n?toas?, f?r? excese. Nu trebuie s? mic?or?m toate por?iile, ci doar pe cele care con?in calorii foarte multe”. În loc de sup? de varz? Exist? un fel principal în mesele zilnice ale japonezilor, care ?i-a câ?tigat în timp titulatura de mâncare tradi?ional? în timp. Ar putea fi o alternativ? extraordinar? la clasica ?i mult “utilizata” sup? de varz?. Ingredientele din care este preparat? sunt foarte s?n?toase ?i con?in nutrien?i esen?iali organismului uman. În ciuda numelui exotic, supa Miso este un fel de mâncare simplu de preparat ?i con?ine un set de ingrediente u?or de procurat în supermarketurile cu specific asiatic ?i nu numai. Miso este un produs specific japonez, fiind un produs fermentat din soia, sare si înc? o cereal?. Pân? acum câ?iva zeci de ani, miso se fabrica în gospod?rie, fiecare familie japonez? având propriul…miso. Poate s? aib? o varietate de arome ?i culori, depinzând de locul unde ?i cum a fost fabricat. Ob?inerea de miso este influen?at? de materiile prime folosite, de clim?, ?i de gustul local. De?i în prezent în Japonia exist? sute de feluri de miso, totu?i a putut fi clasificat în trei categorii, în functie de cereala folosit?: miso de orez, miso de orz ?i miso de soia. S? nu uit?m de cantit??ile mari de orez, apreciate de japonezi pe tot parcursul zilei, deci la aproape orice mas?. De ?ase ori mai mult orez decât m?nânc? un european. Se serve?te în orice moment al zilei, inclusiv la masa de diminea??, f?r? ulei sau unt. Secretele dietei japoneze sunt practic interminabile, dar deocamdat? , dac? v? hot?râ?i s? urma?i aceast? diet?, v? ur?m “ Itadakimasu!” sau “Poft? bun?!”.
<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/qF1UbJ9S8O0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>