Evenimentul Zilei > Social > SECRETELE STATULUI DE DREPT. Emil Constantinescu vorbeşte despre „NEVOIA AFLĂRII ADEVĂRULUI”
SECRETELE STATULUI DE DREPT. Emil Constantinescu vorbeşte despre „NEVOIA AFLĂRII ADEVĂRULUI”

SECRETELE STATULUI DE DREPT. Emil Constantinescu vorbeşte despre „NEVOIA AFLĂRII ADEVĂRULUI”

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în ţara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, „degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi”.

În cadrul unui eveniment ce a sărbătorit 25 de ani de existenţă a Fundaţiei ICAR, Constantinescu a vorbit despre nevoia aflării adevărului, scrie Agerpres.

„Trăim şi astăzi în minciună şi este o ruşine că procuratura sau justiţia este sau ar fi speranţa ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese şi într-o ţesătură de minciuni. Şi justiţia are limitele ei.

Această lentoare cu care se desfăşoară procesul victimelor Revoluţiei, procesul victimelor Mineriadelor, este de înţeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie şi să piară, procurorii care au fost implicaţi atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei”, şi-a amintit fostul preşedinte.

El a apreciat că „dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi”.

Fostul preşedinte a spus că, în opinia sa, societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat.

„Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situaţia noastră, pentru că atunci ştiam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem.

Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foştii securişti devin anticomunişti, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forţa creativă”, a mai punctat Emil Constantinescu.