Secretarul de stat Lacziko Eniko: „Dreptul de a folosi o limbă minoritară în România nu înseamnă neapărat și faptul că acest drept se aplică ”

Secretarul  de stat Lacziko Eniko: „Dreptul de a folosi o limbă minoritară în România nu înseamnă neapărat și faptul că acest drept se aplică ”

De curând, în presă au apărut articole care semnalează conduita secretarului de stat Lacziko Eniko, membru al UDMR, aflată în subordinea directă a Guvernului României, prin funcția de șef al Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI).

Conform surselor de presă, deși beneficiază de salariu de secretar de stat al României, Lacziko Eniko s-ar comporta contrar așteptărilor avute din partea unui înalt demnitar din stat, plătit din banii maghiarilor, dar cel mai consistent ai românilor.

Deși numeroși reprezentanți occidentali susțin că România este un model internațional în domeniul respectării, protejării și afirmării identității cetățenilor aparținând minorităților naționale, fapt recunoscut atât de administrația de la Washington, cât și de cancelariile europene, voci dinspre UDMR țin să clameze contrariul.

Spre exemplu, în octombrie 2016 ambasadorul Germaniei la București, Werner Hans Lauk, afirma că Europa ar fi mai pașnică „dacă și alții ar urma modelul României de conlocuire”. „Aș dori să mulțumesc Guvernului României în mod explicit pentru modul exemplar în care gestionează relația cu minoritatea germană ca și cu celelalte minorități din țara dumneavoastră. Europa ar fi mai pașnică dacă și alții ar urma modelul României de conlocuire”, a apreciat diplomatul (detalii aici).

Un alt exemplu dintre multe altele este declarația subsecretarului de stat din Departamentul pentru Relații Interetnice, Amet Aledin, care a declarat în luna mai a.c., la Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii „Majoritate şi minorităţi în Anul Centenarului – Realităţi, aşteptări, viziuni”, că tătarii pot exista drept comunitate şi şi-au putut afirma identitatea cel mai bine în România şi că nici în ţările de origine turcă nu a existat şi nu există această posibilitate de afirmare a tătarilor (detalii aici).

În acest context. la finalul lunii mai a.c., în stațiunea Băile Balvanyos din județul Covasna a avut loc conferinţa internaţională „Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale” care s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei. Conferința internațională a fost organizată de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Europei pentru a marca 20 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare adoptată în anul 1992 şi intrată în vigoare în 1998.

Evenimentul internațional a fost în fapt un nou episod în care UDMR a făcut propagandă ostilă României, după cum a constatat și europarlamenarul Cătălin Ivan, prezent la eveniment (detalii aici), potrivit transparentnews.ro

La eveniment a participat și un reprezentant al Guvernului României, secretarul de stat Laczikó Enikő, membru UDMR, cea care conduce în prezent Departamentul pentru Relații interetnice aflat în subordinea Primului-ministru şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Deși reprezenta Guvernul României, Laczikó Enikő s-a comportat ca un activist UDMR aflat pe statul de plată al Ungarieiși le-a vorbit celor prezenți de progresele pe care România le mai are de făcut în privința respectării drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. În loc să sublinieze cadrul legislativ foarte generos de care se bucură în România cetățenii aparținând minorităților naționale, Laczikó a făcut o propagandă evidentă împotriva României, comportându-se ca un diplomat al Ungariei, nu ca un funcționar al statului român.

Astfel, potrivit informațiilor făcute publice pe pagina oficială a UDMR (detalii aici), Laczikó a afirmat public la această conferință, în prezența invitaților străini, faptul că „Dreptul de a folosi o limbă minoritară în România nu înseamnă neapărat și faptul că acest drept se aplică sau că va fi aplicat întocmai”, lăsând astfel să se înțeleagă că România nu ar respecta în vreun fel legislația în domeniu. În mod evident Laczikó a făcut afirmații fără acoperire în realitate, ostile României, menite mai degrabă să transmită o imagine negativă a României în Europa. Cetățenii români aparținând minorităților naționale au tot dreptul să utilizeze limba maternă în administrația publică, sistemul de sănătate sau în sistemul de justiție. Spre exemplu, cei doi extremiști maghiari, Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, condamnați definitiv pentru tentativă de act terorist împotriva românilor s-au adresat instanței în limba maghiară, statul român asigurându-le interpret în ciuda faptului că cei doi sunt cetățeni români și ar fi trebuit să cunoască limba oficială a țării în care s-au născut și în care au fost educați (detalii aici).

Potrivit portalului UDMR, Laczikó „A menționat și faptul că în cazul plăților și contribuțiilor la bugetul de stat sau spre exemplu la bugetul sănătății nu sunt tratați diferit cetățenii care au ca limbă maternă limba oficială a țării, respectiv cei care aparțin uneia dintre cele douăzeci de minorități naționale recunoscute în România. Iar dreptul utilizării limbii materne în rapoartele cu autoritățile locale nu ar trebui să fie un serviciu diferențiat în acest sens”. O afirmație aberantă a secretarului de stat, fără nicio acoperire în realitate. Orice cetățean român care aparține unei minorități naționale se poate adresa în limba maternă unei instituții publice a administrației publice locale și poate primi răspuns în limba oficială de stat și limba maternă, potrivit legii (a se vedea prevederile Legii nr. 215/2001). În plus, contrar celor afirmate de secretarul de stat Laczikó Enikő, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu a constat niciun caz în care vreun cetățean român aparținând unei minorități naționale să fie discriminat în această privință. De altfel, singura minoritate etnică din România care vede probleme acolo unde ele nu sunt este minoritatea maghiară prin liderii săi. Etnicii maghiari din România au alte probleme și, în general, respectă România și pe români. Doar liderii comunității maghiare alimentează o stare de nemulțumire permanentă al cărei ultim scop este în mod evident revizionismul.

„În realitatea, aplicare acestor prevederi depind în mare măsură de voința politică de la nivel local”, a afirmat UDMR-ista Laczikó Enikő la conferință. Din nou o afirmație fără acoperire în realitate vehiculată cu scopul de a denigra România. Voința politică nu are nicio legătură cu prevederile legii.

„Membrii comunităților naționale, ca cetățeni egali ai acestei țări, ar trebui tratați ca atare și în relația lor cu administrația publică locală. A asigura servicii în limba oficială a țării înseamnă doar faptul că toată lumea este tratată la fel, nu și faptul că este tratată în mod egal. Aceasta înseamnă cea mai pură aplicare a discriminării în sensul definit de către Uniunea Europeană, adică tratare a situațiilor sau persoanelor similare în moduri diferite sau a cazurilor și persoanelor diferite într-un mod similar”, a conchis secretarul de stat. Afirmația este cât se poate de gravă pentru că, din nou, secretarul de stat Laczikó Enikő vorbește de discriminare fără să aducă dovezi că aceasta ar exista în România. Afirmațiile fără acoperire în realitate, nedovedite, punerea în context a unor concepte negative (gen „discriminare”, „diferențiere” etc.) cu România fac parte dintr-o strategie evidentă de discreditare a României într-un context european. Ori acest lucru este complet inacceptabil din partea unui secretar de stat din Guvernul României.

Laczikó Enikő a dat chiar un scurt interviu în limba maghiară la această conferință internațională în care a avut grijă să creioneze o imagine negativă a României în domeniul protejării drepturilor lingvistice ale cetățenilor români aparținând minorităților naționale

 

Ne puteți urmări și pe Google News