Evenimentul Zilei > Actualitate > Sechestru de 2 miliarde de euro, pierdut de ANAF, din cauza Ministerului Finanțelor
Sechestru de 2 miliarde de euro, pierdut de ANAF, din cauza Ministerului Finanțelor

Sechestru de 2 miliarde de euro, pierdut de ANAF, din cauza Ministerului Finanțelor

Un sechestru de aproximativ 10 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), emis de ANAF în mai multe dosare penale, va fi ridicat în ziua de 6 martie din cauză că legiuitorul nu a corectat o prevedere legală, așa cum decisese Curtea Constituțională a României (CCR).

Pe scurt, judecătorii de la CCR au stabilit, prin decizia 581 din 1 octombrie 2019, că prelungirea automată a măsurilor asiguratorii emise de ANAF până la finalizarea unei anchete penale este neconstituțională.

„Astfel, „revine legiuitorului să identifice mecanismele procedurale adecvate prin care să fie respectate exigenţele statului de drept” și care să asigure că drepturile şi/sau măsurile prevăzute nu sunt „teoretice şi iluzorii”
Potrivit legii CCR 47/1992, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei”, anunță hotnews.ro.

Dat fiind că decizia Curții a fost publicată în 21 ianuarie 2019, termenul de 45 de zile, în care Guvernul sau Parlamentul poate să corecteze prevederile declarate neconstituționale, va expira în 6 martie. Reamintim că este vorba de măsuri asiguratorii, impuse în dosare aflate în cercetare penală, de circa 10 miliarde de lei. Nici Parlamentul și nici Guvernul – la inițiativa Ministerului Finanțelor, ministerul de resort responsabil – nu au corectat prevederile legislative declarate neconstituționale, potrivit hotnews.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: