SECHESTRAŢI în centrul Capitalei. MORŢII şi BOLNAVII nu pot trece din cauza RESTRICŢIILOR de circulaţie

Sechestraţi în centrul Capitalei sunt locuitorii unui cartier care nu au cum să îşi deplaseze morţii sau bolnavii. Situaţia incredibilă se repetă, periodic, deoarece zona este amplasată chiar în perimetrul în care se desfăşoară manifestări sportive sau de altă natură.

Sechestraţi în centrul Capitalei sunt locuitorii unui cartier care nu au voie nici măcar să îşi deplaseze morţii sau bolnavii deoarece Poliţia Rutieră, la ordinul unei comisii din Primăria Capitalei, blochează toate arterele de circulaţie.

De ani întregi, aproape lunar, centrul Bucureștiului se blochează de câte o manifestare. Zona închisă circulaţiei rutiere este: Splaiul Independenţei, Bulevardul Naţiunilor Unite, Bulevardul Libertăţii şi Bulevardul Unirii, un cartier întreg, unde trăiesc mii de bucureșteni, care, în caz de urgență nu au nicio posibilitate de acces rutier din sau în acel perimetru. Absurdul acestei situaţii este că nici locatarii din imobilele aflate în acest perimetru nu mai sunt lăsaţi să intre cu maşinile în parcările lor, cu multe ore înainte şi după ce au loc manifestările publice. Locuitorii zonei au ajuns la capătul răbdării și sunt dispuşi să facă o petiţie la Primăria Generală a Capitalei în acest sens.

Sâmbătă şi duminică, circulaţia va fi din nou închisă şi restricţionată în aceeaşi zonă din centrul Capitalei, cu ocazia celei de a VI-a ediţii a OMV Petrom Semimaratonul Bucureşti. Tocmai pentru că este o activitate sportivă, locuitorii din zonă nu înţeleg de ce nu se face pe un stadion şi sunt nemulţumiţi de închiderea zonei în care locuiesc.

Unul dintre locuitorii din cartier ne-a povestit că, acum doi ani, după slujba de trecere în nefiinţă a unei enoriaşe, făcută în biserica Mihai Vodă, maşina mortuară nu a putut să intre în zonă timp de patru ore. Doar bunăvoinţa preotului a făcut ca sicriul să nu fie scos în stradă, să întâmpine sportivii, de pe trotuar, în aşteptarea dricului! „Ce s-ar putea face dacă un copil ar intra în șoc anafilactic?”, se întrabă oamenii. Salvarea, însoțită de un echipaj de poliție va trebui să treacă printre participanții de la evenimentul sportiv, pierzând astfel minute prețioase, care pot însemna viața sau moartea acestuia.

Acestor realități și scenarii ar fi trebuit să le răspundă cei care sunt investiți legal și sunt plătiți pentru asta, respectiv „Comisia Tehnică de Circulație” a Primăriei Generale a Capitalei, din care fac parte reprezentanți ai primăriei, ai Brigăzii de Poliție Rutieră și ai Poliției Locale.

Primarul General al Bucureştiului, Gabrela Firea, promitea, înainte să fie aleasă în fruntea urbei, capitală europeană, că zona centrală a Capitalei nu va mai fi blocată. Între timp se pare că și-a schimbat poziția.  

În acest weekend, cartierul cu pricina va fi, din nou, izolat. Are loc a şasea ediţie a OMV Petrom Semimaratonul Bucureşti

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor din zonă, Evenimentul zilei a solicitat un răspuns Primăriai Capitalei căreia i-a adresat următoarele întrebări: Ce se întâmplă dacă o persoană bolnavă ar trebui să fie transportată cu maşină sau există o urgenţă pentru cei aflaţi în perimetru închis circulaţiei şi trebuie să apeleze la maşină personală? Pe unde pot aceştia să iasă cu maşină din perimetrul închis?

În răspunsul Primăriei Generale a Bucureştiului se arată: „Evenimentul este aprobat conform legii 60/1991, pentru care s-a emis şi avizul Comisiei tehnice de circulaţie şi al Brigăzii de Poliţie Rutieră, astfel cum rezultă din documentul anexat. Din conţinutul protocolului încheiat cu organizatorul rezultă că pe tot traseul semimaratonului se va asigura o bandă pentru accesul autovehiculelor destinate situaţiilor de urgenţă”.

În realitate, însă, agenţii poliţiei rutiere te trimit la plimbare, când le spui, ca într-o situaţie reală, care a avut loc în timul unei astfel de manifestări, că vrei să conduci un bolnav la spital.

Dacă suni la 112, ambulanţa trebuie să ocolească tot acest perimetru impus de organizatori, cu bani grei daţi la primăria condusă de Gabriela Firea.

În răspunsul primit de la Primăria Capitalei, suntem trimişi către Brigada Rutieră: „S-au avut în vedere prevederile OUG 195/2002, iar întregul personal de la rutieră implicat în acest eveniment este instruit astfel încât să ofere răspunsuri şi să indrumne cetăţenii privind rutele ocolitoare care pot fi folosite în timpul restricţiilor de trafic pentru semimaraton. Precizăm totodată că există comunicat de presă din partea Brigăzii de Poliţie Rutieră prin care sunt anunţate rutele ocolitoare, pe care îl găsiti ataşat. Recomandăm pentru detalii şi soluţii tehnice să vă adresaţi Brigăzii de Poliţie Rutieră” .

De la Brigada de Poliţie Rutieră aflăm, însă, că poliţiştii fac ce li se spune de la Primăria Capitalei:„În contextul desfăşurării competiţiilor sportive „Cros şi Semimaraton Internaţional”, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice, în sensul devierii şi restricţionării traficului rutier, conform avizului Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti”.

             .