Sunt mari probleme pentru agricultura din Republica Moldova, din cauza lipsei precipitațiilor. Fermierii își văd culturile compromise și nu știu pe unde să scoată cămașa într-un an foarte rău pentru ei.
Următoarele două săptămâni sunt decisive și ceva s-ar mai putea salva dacă ar ploua, spun agricultorii. Ei vor să apeleze la autorități și speră că vor primi ajutor. Ministerul Agriculturii a anunțat, la data de 24 mai, că se vor crea comisii speciale în raioane pentru evaluarea pagubelor provocate de secetă.
Mari probleme în Republica Moldova. Agricultorii, puși la pământ de secetă
Din cauza deficitului de umezeală în sol, seceta afectează toate culturile. Agricultorii se plâng că cel mai afectat în această perioadă este grâul. Lanurile cu grâu sunt pârjolite, iar în două săptămâni această cultură trebuie recoltată.
„De când lucrez, și lucrez în gospodărie sătească de 44 de ani, așa ceva nu am întâlnit. La sfârșit de mai ca grâul peste o săptămână să trebuiască să-l strângem”, spune un agricultor.
Ion Brânză, un fermier din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a afirmat că va fi un an greu pentru agricultură, dacă în următoarea perioadă nu vor cădea ploi. Antreprenorul spune că, din cauza secetei, în următoarele două săptămâni va fi nevoit să recolteze grâul.
„Referitor la porumb, floarea soarelui, orz, ce mai avem acolo pe lunca Prutului, situația este mai bunișoară, dar oricum este nevoie de apă. Dacă în luna mai nu plouă, situația va fi critică și cu celelalte culturi care sunt. Planta îmbătrânește, nu se mai formează pălăria aceea care trebuie, știulete de porumb și ața mai departe”, spune Ion Brânză, agricultor din Hâncești.
Situația este critică și în sudul țării. Ilie Mardari din Comrat deține peste 600 de hectare de terenuri agricole. Grâul a fost aproape compromis, iar dacă nu vor fi ploi, ar putea să se usuce și culturile de grupa a doua.
„În toamnă totul a mers bine, a rămas puțină umezeală din iarnă. Acum este o secetă puternică, nu mai este ploaie, rădăcina grâului s-a uscat, nu s-a format spicul. Ne gândim că vom cosi acest câmp pentru nutreț. Aici sunt aproximativ 100 de hectare. Dacă nu plouă, nu vom avea nici porumb, nici floarea soarelui”, spune fermierul, conform moldova1.md.