Sebastian Lăzăroiu: "Albă ca Zăpada nu mai poate rămâne un basm"

Sebastian Lăzăroiu: "Albă ca Zăpada nu mai poate rămâne un basm"

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a acordat "Evenimentului zilei" primul interviu de după demiterea sa din funcţie. El vorbeşte despre evoluţia până la alegeri a proiectului "Albă ca Zăpada", despre motivele demiterii sale din guvern, despre relaţiile din interiorul coaliţiei de guvernământ, dar şi despre traseul viitor al USL.

EVZ: Aţi salutat "Noua Republică". Veţi şi adera formal la acest proiect? Sebastian Lăzăroiu: Nu mi-am propus asta. Îl sprijin, şi voi sprijini orice proiect de genul acesta care o să apară în zona de centru-dreapta şi care să vină cu entuziasm şi cu speranţe. Pentru că în fond asta trebuie să ofere în momentul ăsta clasa politică oamenilor, speranţa că nu intrăm într-o fundătură şi că putem face acel pas înainte, acel pas mai departe. Cred că Noua Republică sau alte iniţiative de genul ăsta sunt proiecte care beneficiază de o organizare de tip spontan, adună în mod spontan aderenţi. La un moment dat, toate acestea vor trebui să intre sub aceeaşi umbrelă, dar ele nu trebuie să lanseze partide. Ele trebuie să lanseze idei, pe care să le şi testeze, să vedem şi noi câţi aderenţi sunt.

Aici cred că este marea greşeală care se face în dezbaterea de două luni de zile şi în PDL, şi în afara PDL, un nou partid. Un nou partid ca să ce? Nu asta este ideea, să ai un nou partid. Ideea este să pui o platformă care să adune cât mai mult dintre membrii societăţii, după care, dacă există această masă, trebuie organizată spre un partid politic. Trebuie să definim ce le propunem oamenilor prin acest nou proiect de societate. Că dacă ei nu cred în asta, cum să construieşti un partid? Pe un lider, pe nişte interese? S-au tot făcut partide pe interese şi pe lideri. Cum se poate face această coagulare a mişcărilor de centru-dreapta dacă nu există un lider care să le adune? Românii sunt un popor de lider, sunt obişnuiţi să aibă un om pe care să-l urmeze, cel puţin aşa au demonstrat până acum. Poate că n-o să mai fie un lider providenţial în aceste vremuri. Păi tocmai acum e momentul... Da, astea-s momentele, dar e foarte greu să-l scoţi din nimic. Dar este posibil să fie o echipă care să inspire încredere şi nici nu cred că-i greu în momentul ăsta, ar fi suficient ca această echipă să arate diferit decât arată clasa politică românească. Şi, slavă Domnului, sunt foarte mulţi oameni care sunt şi competenţi, şi oneşti, şi cunosc mecanismele de bază ale societăţii şi care se pot constitui în lideri. Sigur, la un moment dat, unul dintre ei poate să iasă din rând şi să devină liderul acela providenţial, dar acesta poate constitui un mecanism de selecţie a lor. Rolul dumneavoastră cum îl vedeţi în această mişcare: participant, lider, consilier din umbră, cineva care stă pe margine? Nu l-am definit încă. Etape: platforma, liderii şi-abia apoi partidul

Această construcţie cum ar avea cel mai mare succes: ca o mişcare activă care face presiuni asupra clasei politice sau ca un grup care are şi o componentă politică proprie? Probabil că e un hibrid pe care noi nu l-am mai văzut. În general, la noi, ONG-urile nu au avut obiective politice. Poate doar Alianţa Civică, deşi aceasta a avut mai degrabă obiective referitoare la reforma morală a clasei politice, Ar fi o noutate să apară asociaţii care să aibă obiective politice şi economice, nu doar obiective referitoare la reforma morală a societăţii. S-ar putea ca din această zonă să plece presiunea, pentru că, dacă aceste obiective vor fi foarte bine formulate, foarte bine comunicate, ele vor avea şi foarte mulţi susţinători. Şi cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât nu mai poţi fi ignorat, adică partidele, într-un fel sau altul, se vor reaşeza după aceste semnale pe care le dai. Deci ar putea funcţiona şi în felul acesta, fără să se implice în politică în mod direct, sub forma accesului în structurile politice? Da. Cine crede că vine mâine, cum face Dan Diaconescu, şi-şi face partid şi rupe gura târgului şi sparge norii se înşeală pentru că aşa s-au construit multe partide după ‘90. Înainte de toate trebuie să testezi acele obiective şi idei care au aderenţă. Dacă nu ai oameni care să vină în jurul lor nu are rost să faci niciun partid, nici măcar un ONG nu are rost să-l faci. Adică, structura trebuie să vină după ce se validează ideile, şi evident urmează să se valideze liderii dar structura vine după. Şi s-ar putea ca să nu se structureze nimic niciodată şi atunci s-a încheiat povestea. Alba ca Zăpada, între sfinţi şi păcătoşi Spuneaţi că Albă ca Zăpada nu poate fi o construcţie de sfinţi. Unde fixăm limita? Îngeri sunt doar în ceruri, pe pământ sunt oameni, şi unii sunt mai buni, alţii mai răi. Cine se gândeşte la o nouă construcţie politică cu îngeri are aşteptări prea mari. Eu personal nu sunt împotriva traseismului. Eu nu cred că este vina celui care pleacă dintr-un partid către alt partid, nu e vina partidului care-l recrutează, e vina partidului de la care a plecat că n-a fost în stare să-şi recruteze oameni care să creadă în valori. În alte ţări este posibil, cred că şi la noi este posibil. N-o să vedeţi traseismul de la noi în alte ţări. Soluţia este nu să interzicem traseismul. Soluţia se află tot în mâna partidelor politice, pentru că din păcate politicile de cadre sunt dezastruoase. Dacă-ţi pui candidaţi pe cei care au bani asta e. Vor încerca să-şi recupereze banii. Nu şi-i vor recupera în opoziţie, şi-i vor recupera la putere. Ar trebui recrutaţi oameni pe care ştii că o să te bazezi nu numai la aceste alegeri, ci şi la alegerile următoare. Să faci o construcţie pe termen lung şi să fie oameni care să stea în partidul tău pentru că nu cred în altceva decât în valorile partidului tău. Aţi putea să-i condamnaţi pe unii din liberali dacă acum ar vrea să plece din PNL pentru că liderii au decis să facă alianţa cu PSD?

Sau în construcţia respectivă s-ar putea să intre oameni care au un proces. Poate să fie orice. Poate să fie un accident de maşină, poate să fie corupţie. Oamenii ăia ar trebui să fie prezumaţi nevinovaţi, până când se dă verdictul. Partidele ar trebui să fie deschise cu chestiunile de genul ăsta şi să-şi pună şi în statut: noi o să-i exludem pe cei pe care justiţia îi consideră vinovaţi. Aici este o zonă în care ar trebui să avem mai multă dezbatere. Pentru că la noi s-a pus problema că dacă ai o plângere la Parchet, trebuie să pleci din partid în momentul ăla. S-ar putea să fii hărţuit, s-ar putea să se dovedească că ai fost nevinovat până la sfârşit.

Nu riscaţi să-i îndepărtaţi pe cei cărora le este lehamite de corupţie? Pe aceştia tocmai corupţia generalizată îi deranjează la actualul sistem politic. Nu poţi să pui un criteriu că cel care are un proces nu poate ocupa o funcţie în perioada respectivă în partid, în executiv. Ideea să-l dai afară din partid pentru că are o plângere la parchet, şi chiar dacă s-a intrat în etapa procesuală mi se pare excesivă. Foarte riscantă în orice caz, pentru că poţi să îndepărtezi oameni pentru că la un moment dat este suspectat de ceva. În momentul în care este dovedit vinovat asta e.

Cum şi-ar putea împărţi electoratul noua construcţie şi PDL? Ar trebui să candideze separat şi apoi să facă o alianţă pentru guvernare sau ar trebui să îşi unească forţele înainte? E greu de spus. Nu pot să anticipez cum or să curgă pârâiaşele astea şi cum se va forma fluviul în final. Dar e o decizie care trebuie luată. Dar repet, dacă se face povestea asta doar din raţiuni electorale - hai să câştigăm alegerile - cum am auzit prin PDL - Hai să facem mişcarea populară ca să câştigăm alegerile - mai bine nu o facem. Orice vine trebuiie să vină pe o cerere, pe o nevoie de coagulare, coagularea nu poate fi făcută decât în jurul unor idei Cum şi-ar putea împărţi acest electorat cu PDL? Ar trebui să candideze separat şi apoi să facă o alianţă pentru guvernare sau ar trebui să îşi unească forţele înainte? E greu de spus. Nu pot să anticipez cum or să curgă pârâiaşele astea şi cum se va forma fluviul în final.

Credeţi că PDL se simte confortabil cu această mişcare? Mi s-a părut că a fost o evidentă tentativă de confiscare a Mişcării Populare, cel puţin prin declaraţiile făcute. Poate au încercat să confişte o denumire, nu proiectul în sine. Sunt probabil oameni în PDL care nu sunt confortabili cu această construcţie. Vă aşteptaţi ca membrii PDL, PNL să treacă la ... Mă aştept. Cei care cred cu adevărat în valorile de centru-dreapta, cei care cred că este nevoie de o nouă ordine instituţională , aceia vor veni. N-am nicio îndoială că vin. Am semnale de genul ăsta din partea lor. Nu toţi. Unii vor veni dintr-un calcul politic, pentru că aici se vor gândi că pot supravieţui. Important ar fi să vină cât mai mulţi din convingere, să formeze un nucleu dur. Alba ca Zăpada nu mai poate rămâne un basm. CITIŢI ŞI:

  • Prima parte din interviu: Noua Republică a lui Lăzăroiu: 5 direcţii de atac
  • Lăzăroiu: "USL apără trecutul şi de aceea nu are şanse"

Ne puteți urmări și pe Google News