Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat că autoritățile vizează păstrarea actualului sistem de plafonare a energiei pentru a susține consumatorii din România, fie ei persoane individuale sau entități juridice.
Potrivit lui Sebastian Burduja, avem o schemă de plafonare care funcționează. Astfel încât, atât timp cât Comisia Europeană permite, va fi păstrată. Schema ar fi în vigoare până în 2025.
Sebastian Burduja dă asigurări că plafonarea la energie se menține
„Categoric da, se menţin (măsurile de protecţie pentru populaţie - n.r.). Am văzut studiul european, există şi un alt studiu care a arătat că, în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus spre 17%.
Având în vedere măsurile de sprijin, au fost în jur de 7%, deci au contat foarte mult aceste măsuri, inclusiv în România, unde schema a fost destul de generoasă, discutăm de cinci milioane de gospodării, aproximativ, care au avut un consum lunar sub 100 de kW/h şi au plătit undeva la 35 de lei factura la curent, ceea ce este o sumă rezonabilă”, a declarat ministrul Energiei.
Burduja subliniază că intenția lor este de a menține această schemă. El menționează că, deși prețurile actuale sunt mai mici decât în urmă cu un an, acest lucru reprezintă doar o situație temporară.
Se așteaptă la o creștere a prețurilor, mai ales în ceea ce privește gazele naturale, odată cu apropierea sezonului rece. În mod particular, în luna februarie, când extragerea gazului din depozite devine mai dificilă și consumul ar putea crește dacă iarna se dovedește a fi una aspră.
„Această schemă nu o dorim modificată, cel puţin iarna aceasta”, adăugând că autorităţile doresc „predictibilitate în sistem”.
Guvernul vrea să mențină schema cât mai aproape de forma actuală
Burduja menționează că schema actuală este valabilă până în martie 2025. În situația ideală, pentru a apăra interesele consumatorilor români, fie ei cetățeni sau companii, el și-ar dori ca aceasta să fie păstrată într-o formă cât mai similară cu cea actuală. Dacă nu chiar identică, cel puțin până în martie 2025.
Ministrul menționează că statele membre ale UE au primit de la Comisia Europeană sugestia de a „optimiza” schemele de plafonare și suport legate de energie. „Sau chiar să revină la o piață liberă” până în 2025.
„Avem o schemă care funcţionează şi, atâta timp cât ne permite Comisia Europeană şi pare că până în 2025 inclusiv ne va permite, o să o păstrăm”, a arătat Burduja.