Se vinde castelul contelui Sámuel Teleki, fost Cancelar al Transilvaniei

Se vinde Castelul contelui Sámuel Teleki, care a fost Cancelar al Transilvaniei (1791-1822). Aflat la 15 km de Târgu Mureș, castelul a fost locul de întâlnire al capetelor încoronate ale Europei.

Castelul Teleki este una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moștenire de către familia de nobili Teleki. Sámuel Teleki, Cancelarul Transilvaniei în perioada 1791-1822, fondatorul „Bibliotecii Teleki” din Târgu Mureș și unul dintre cei mai bogați oameni din regiune, și-a construit castelul în satul Dumbrăvioara, comuna Ernei. Sunt șapte corpuri de clădire, dispuse în U, și un parc dendrologic fabulos, cum erau la modă în epocă.

Între vizitatorii stabilimentului s-au numărat regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I, care se antrenau aici pentru diverse turniruri la care participau. 

Cu o valoare de piață estimată la aproximativ 1 milion de euro, castelul și întreg domeniul sunt scoase la licitația începând cu suma de 650.000 de eruro. ”Povestea arhitecturală a castelului este, în mare parte, rezultatul ideilor inovatoare a nobililor Teleki, în urma călătoriilor acestora în Țările Occidentale, dar și în expedițiile africane ale ultimului reprezentant al familiei. De asemenea, interioarele sunt inundate cu detalii baroce luxuriante, îmbinându-se armonios cu mici accente rococo, fiecare cameră fiind specifică unui anume rang. Partea etajată a clădirii a fost mansardată și monopolizată de aristocrații Teleki, parterul fiind destinat slujitorilor. În trecut, podelele se defineau prin marmură colorată, fiind acoperite de covoare persane. Spectacolul sălilor era accentuat de mobila rară decorată somptuos îmbinând mai multe stiluri: baroc, rococo sau renascentist, iar fiecare cameră beneficia de un model unic de sobă. În peisajul „telekian” se mai adaugă și o impresionantă colecție de cărți rare (aduse în țară prin prisma călătoriilor în occident), antichități de valoare, tablouri, porțelanuri decorative, arme și trofee”, transmit reprtezentanții Casei Artmark.

Vânzarea vine după ce, în vară, castelul a fost deschis publicului spre vizitare. După cel de-al Doilea Război Mondial, întreg patrimoniul grofilor Teleki a fost distrus, după care a urmat naţionalizarea, clădirea fiind transformată într-un liceu agricol, liceu care funcţionează şi astăzi.