Administrația Trump este pe punctul de a lua măsuri directe împotriva marilor giganţi tehnologici pentru cenzura care se pregăteşte pe perioada alegerilor prezidenţiale din 2020.

S-a discutat despre un decret care este în curs de elaborare – apartinând executivului lui Trump – în care vizează entități precum Facebook, Google și Twitter. Conform surselor, un anunț ar putea fi făcut cât de curând.

Avocații Facebook și Google sunt extrem de îngrijorați de orice acțiune executivă posibilă, dar sunt rezervaţi deocamdată, sperând că democrații vor prelua controlul asupra Casei Albe și vor zdrobi orice investigații sau noi puteri.

Un posibil sfârşit al monopolului Big Tech ar putea implica faptul că Trump îi suspectează pentru spionaj, pentru asocierea cu China comunistă, precum și acuzații penale pentru încălcarea flagrantă a legilor de confidențialitate. Trump ar fi nerăbdător și vrea măsuri luate imediat.

În ultimele săptămâni, Trump a atras în mod repetat atenția asupra unor aspecte care a arătat că giganţii Big Tech, cu manipularea algoritmică, pot influența milioane de voturi în ziua alegerilor.

De asemenea, procurorul general din Texas, Ken Paxton, s-a întâlnit recent cu procurorul general al SUA, William Barr, pentru a discuta o serie de opțiuni, inclusiv măsuri antitrust.

Mai mult, procurorii generali de stat vor să știe dacă Facebook și Google impun monopolul. Pe această temă David Greene, de la NPR (radio public), a vorbit cu procurorul general din Ohio, David Yost, despre anchetele multistatale, antimonopol, la Facebook și compania-mamă a gigantului Google.

David Yos a răspuns prudent: „Trebuie să fiu atent. Nu am voie din punct de vedere legal să vorbesc despre o anchetă în desfăşurare. Aș putea vorbi doar despre îngrijorări… Facebook tocmai a anunțat că are 2,2 miliarde de utilizatori la nivel global. Aceasta este o acoperire uriașă pe piață şi dă naștere la o anumită îngrijorare serioasă„, titrează National Public Radio.