Se termină vacanța, încep problemele de spate

Începe un nou an școlar și, odată cu acesta, revin sau apar și problemele de spate ale copiilor. Explozia de gadget-uri, posturile incorecte și greutatea ghiozdanelor sunt printre principalii factori declanșatori ai afecțiunilor coloanei vertebrale.

Medicul primar Rodica Bulf (foto), specializat în reabilitare medicală, a explicat, pentru Evenimentul zilei, cum putem preveni sau remedia problemele de spate ale celor mici, care în timp pot avea urmări mult mai grave.

Potrivit medicului, cele mai frecvente probleme de spate cu care se confruntă cei mici sunt atitudinile scoliotice, care sunt posturale și care survin din cauza poziției defectuoase și a greutății ghiozdanelor.

„În afară de postura aceasta cifotică, spate cifotic generalizat, și tulburările coloanei cervicale sunt extrem de frecvente, în special rectitudini de coloană cervicală, chiar cu accentuarea problemei și transformarea în cifoză”, ne-a explicat doctorul Rodica Bulf.

 

Problemele vin odată cu începerea școli

Specialistul afirmă că micuții încep să se confrunte cu problemele spatelui odată cu începerea școli, mai precis, atunci când încep să învețe să scrie. „Când învață să scrie, pentru că încă nu are abilitățile necesare, copilul se așază pe caiet și se contractă, adoptă o poziție extrem de încordată. Această încordare, plus flexarea nefirească a capului, fac musculatura cervicală să se contracte și să-și schimbe postura din coloană lordotică în coloană dreaptă, rezultând în cifoză”, spune medicul.

 

Care este postura corectă?

„Caietul nu se ține imediat sub ochi deci trebuie de la ochi sa vină diagonal caietul, să nu flexeze foarte mult coloana cervicală. Pe timpuri erau băncile cu pupitru, ceea ce era extrem de benefic pentru coloană. Acum au birouri, iar ei sunt tentați să țină caietul la marginea acestuia, fapt care determină coloana cervicală să se flexeze extrem de mult”, explică specialistul.

 

Greutatea ghiozdanului

Potrivit specialistului, greutatea ghiozdanului depinde de foarte mulți factori. Trebuie ținut cont în primul rând de înălțimea și greutatea copilului dar și de forma fizică a acestuia. Unui copil firav îi va dăuna să care aceeași greutate pe care un copil sportiv o poate căra fără probleme. Ceea ce dăunează însă oricui, copil sau adult, indiferent de caracteristicile fizice, este purtarea ghiozdanului pe un singur umăr. „În general ghiozdanul purtat pe un singur umăr îți deviază centura stapulară care deviază în atitudini scoliotice”, precizează medicul.

 

Complicații pe termen lung

Potrivit specialistului, copiii de vârstă fragedă au coloana mai flexibilă, astfel că posturile incorecte sunt adoptate imediat. Problema gravă vine în timp, când, odată cu înaintarea în vârstă, coloana devine mai rigidă iar posturile incorecte care s-au permanentizat, nu se mai pot corecta”, a concluzionat doctorul.