Lovitură teribilă pentru aceşti români. Aceste pensii s-ar putea tăia. Cei de la Sindicatul Polițiștilor din România, "Diamantul" au decis să facă public răspunsul primit de la Ministerul Muncii cu privire la modificarea sistemului de pensii de serviciu. Instituția a trimis o solicitare către minister în care se cer informații cu privire la semnarea Memorandumului și dacă MAI a primit informații de la Ministerul Muncii cu privire la aplicarea sistemului bazat pe contributivitate. Este prima dată când Guvernul spune, într-un document oficial, că pensiile de serviciu ar putea fi tăiate.
Sindicatul Polițiștilor din România "Diamantul" a primit din partea Ministerului Muncii răspunsul oficial cu privire la sistemul de pensii pe baza contributivității. Se pare că nu au fost informați inițial cu privire la acest subiect, așa că au cerut lămuriri, printr-un mail, cu privire la semnarea unui Memorandum.
Răspunsul nu a întârziat să apară, așa că Ministerul a precizat că Guvernul României a aprobat un Memorandum pe data de 28 decembrie 2021 cu „tema Contractarea serviciilor de asistență tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii și unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente acestei reforme, prin care Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va contracta servicii de asistență tehnică de la Banca Mondială pentru implementarea reformei sistemului public de pensii prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.
Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu și cele speciale
Sindicatul Polițiștilor din România "Diamantul" dorea explicații cu privire la modificările aduse în sistemul de pensii de serviciu și calcului acestora în baza contibutivității. În mesajul transmis de Ministerul Muncii se precizează că, în cadrul PNRR, în componența „Reformei sistemului public de pensii” este adresată și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.
De asemenea, se precizează faptul că „în prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi”.
Pensiile de serviciu și cele speciale vor fi „reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului cotributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale.”
În răspunsul oferit de Ministerul Muncii către Sindicatul Polițiștilor din România se precizează că problema celor două categorii de pensii care nu au fost menționate în memorandumul amintit.