Se scumpeşte zahărul!

Se scumpeşte zahărul!

Zahărul s-a scumpit cu 40% din decembrie 2007 şi până acum pe bursele internaţionale. Creşterea de preţ ar urma să producă efecte şi în România, în următoarele luni. Producătorii români importă masiv zahăr brut.

Zahărul s-a scumpit cu 40% din decembrie anul trecut şi până acum pe bursele internaţionale, iar creşterea de preţ ar urma să producă efecte şi în România în următoarele luni, după cum apreciază Ioan Armenean, preşedintele Patronarului Zahărului.

Paradoxal, recoltele de trestie de zahăr au fost cele mai bune din ultimii ani, Brazilia înregistrând chiar un record naţional. În paralel însă a crescut consumul de zahăr în China şi în India. Cele două pieţe trag în sus, de câţiva ani, preţurile mai tuturor materiilor prime. „Este un «moment de Bursă». Se vorbeşte despre faptul că un fond de investiţii american cumpără zahăr de miliarde de euro pentru a se juca cu preţurile. Creşterea consumului din ţările emergente nu poate explica pe deplin avansul preţurilor“, spune Armenean.

În 2006, preţul zahărului s-a dublat, ca urmare a unor speculaţ ii similare. La acea dată, un fond de pensii a investit miliarde de euro în contracte futures cu zahăr şi le-a revândut la preţuri mult mai mari. Zahărul autohton, mai scump decât importul Producătorii români de zahăr nu pot face faţă cererii de pe piaţa internă şi importă masiv zahăr, de unde şi posibilitatea ca speculaţiile de pe bursele internaţ ionale să afecteze kilogramul de zahăr de pe rafturile magazinelor de la noi. Pe de altă parte, majoritatea fabricilor de la noi produc zahăr din sfeclă, pentru care se plăteşte o taxă de „restructurare“ de 173 de euro, decisă de Bruxelles cu scopul reducerii stocurilor de şase milioane de tone de zahăr din sfeclă ale statelor din Uniunea Europeană.

„Aşa se face că zahărul din sfeclă este mai scump decât zahărul brut din trestie, adus din afară“, spune Armenean. Soluţia producătorilor: amestecul între cele două tipuri de zahăr, astfel încât orice scumpire din afară se va resimţi în câteva luni şi la noi. În România există şase producători, doi de zahăr alb din sfeclă de zahăr (Luduş şi Bod), doi producători de zahăr din sfeclă importată din Brazilia (rafinăriile din Bucureşti şi Corabia) şi două companii care produc mixt (la Roman şi la Oradea). SPECULAŢII Producţie-record şi preţuri în creştere Brazilia a majorat producţia de trestie de zahăr, ajungând să exporte în prezent cantităţirecord de zahăr, chiar dacă jumătate din recoltă este transformată în etanol pentru autoturisme. Iar cererea în creştere de zahăr pe pieţele internaţionale împinge preţul tot mai sus, relevă „The Daily Telegraph“.

„Investitorii se bazează prea mult pe legătura dintre zahăr şi biocombustibili. Brazilia este singura ţară unde etanolul este utilizat realmente pentru funcţionarea autoturismelor. În rest, cei care investesc în rezerve de zahăr nu se bazează decât pe nişte speranţe“, susţine Judy Ganes-Chase, expert în mărfuri de la J Gaines Consulting. PE BURSE Scumpiri în lanţ la materii prime Astăzi suntem martorii celei mai spectaculoase scumpiri din ultima jumătate de secol. Preţul zahărului pe piaţa futures a explodat, în tandem cu întreaga gamă de alte mărfuri: cereale, metale, petrol şi gaze.

De exemplu, grâul s-a scumpit cu 112% în ultimele patru luni. Sindromul zahărului este o dovadă în plus că preţurile futures pentru mărfuri, metale industriale, precum şi pentru ţiţei nu au nicio legătură cu piaţa reală. Indicele de mărfuri a crescut cu 15% în acest an, depăşind creşterea înregistrată în anii ’70. China va continua „să înfulece“ resursele din întreaga lume cu un apetit fără margini, ceea ce va genera creşterea inflaţiei, iar dolarul va continua să se deprecieze, potrivit „The Daily Telegraph“.

Ne puteți urmări și pe Google News