Evenimentul Zilei > Economie > Se scumpește curentul! Firmele, obligate să crească prețurile din cauza secetei
Se scumpește curentul! Firmele, obligate să crească prețurile din cauza secetei

Se scumpește curentul! Firmele, obligate să crească prețurile din cauza secetei

Românii ar putea plăti mai mult pentru produse și servicii ca urmare a majorării tarifului curentului electric pentru firme

Seceta extremă din acest an a îngenuncheat cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, care livrează cel mai ieftin curent electric din ţară. Drept urmare, crește ponderea energiei produse de centralele pe cărbuni, care are un cost de aproape două ori mai mare. Deocamdată, populaţia este ferită de scumpiri ale facturii, cumpărând energie la un preţ reglementat de ANRE, livrată doar din surse hidro şi nucleare, cele mai ieftine. Însă, firmele ar putea fi obligate să cumpere de pe piața liberă cu circa 3% mai scump, ceea ce va pune presiune pe preţurile produselor şi serviciilor.

Ponderea energiei în funcție de sursele de producere, pe piaţa liberă, este 30-40% energie hidro, 30% energie nucleară, circa 5% energie eoliană, 1% biomasă, iar restul de 25-30% este acoperit de cărbuni.

Deficiențele sistemului

Însă, în perioadă de secetă, ponderea energiei pe cărbuni creşte semnificativ, în detrimentul celei hidro. În aceste momente, toată lumea îşi aduce aminte brusc de centralele pe cărbune. În perioade de secetă ies în evidenţă deficienţele sistemului energetic românesc, gândit parcă să funcționeze bine doar în condiții optime, fără a fi luate în calcul momentele critice.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu consideră că piaţa de energie, în forma ei actuală, este destul de nefuncţională şi se conduce după reguli învechite. „Nu avem un model de piaţă. Volumul tranzacţiilor de pe piaţa zilei de mâine este nefiresc de mare. Ar trebui ca ANRE să definească un design de piață care să țină cont de nevoile și realitățile sistemului energetic românesc”, a declarat Nicolescu pentru EVZ.

Gândire pe termen lung

Centralele pe cărbune suferă în primul rând pentru că nu se gândeşte nimeni la ele decât când este neapărată nevoie. Potrivit unor surse din piaţă, sistemul ar funcționa mai echitabil dacă producătorii de energie ar fi obligați să încheie des contracte de back-up cu centralele pe cărbune pentru situațiile neprevăzute.

„Producătorii de energie eoliană ar trebui să nominalizeze mai bine intervalele orare în care estimează că vor produce energie. Dacă nu produc în perioada respectivă, să plătească penalităţi mai mari sau să încheie contracte de rezervă cu centralele pe cărbuni”, au declarat sursele respective. Astfel, centralele pe cărbuni ar avea de câştigat de pe urma acestor contracte pentru că ar putea să-şi facă o strategie pe termen lung şi ar avea mai mulţi bani pentru modernizarea instalaţiilor şi, implicit, pentru creşterea eficienţei şi reducerea costurilor. Totodată, măsurile de eficientizare a costurilor sunt absolut necesare în cazul producătorilor de energie. De exemplu, CE Oltenia este în top trei angajatori din România, cu peste 18.400 de angajaţi.