Se scumpesc țigările. Ministerul de Finanțe a publicat un ordin prin care se aproba majorare accizelor

Accize țigări. Sursa foto: pexels.com

Începând cu data de 1 aprilie 2022, accizele pentru tutun vor fi majorate, ca urmare a creșterii accizelor pentru aceste tipuri de produse accizabile.

Ministerul de Finanțe a publicat ordinul 1111/2023, pentru aprobarea nivelului accizei specifice la ţigarete.

Potrivit specialiștilor de la Ministerul de Finanțe, prețul țigaretelor se va majora cu 12 la sută, acest lucru fiind făcut în conformitate cu articolul 343 din Codul Fiscal, care stabilește că valoarea accizelor se calculează în baza normelor metodologice.

Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1”, se arată în Codul Fiscal, scriu și cei de la stiripesrsue.ro.

Cu cât va crește prețul la țigări

Dincolo de definițiile seci din Codul Fiscal, de la 1 aprilie 2023, prețul țigarăilor se va majora cu 1.5 lei/pachet.

Potrivit unor informații publice făcute la un simpozion pe teme de fiscalizare țigăretelor, prețul în România se va apropia de 10 euro pentru un pachet

Unul dintre cei mai mari producători de țigări din România, a anunțat la finalul anului trecut, că prețul mediu al unui pachet de țigări va ajunge în perioada următoare la zece euro.

Potrivit unui document al Uniunii Europene, și publicat de Financial Times, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete.

”Acest lucru înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea prețuri ca în vest cu salariile din est”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria la conferință respectivă.

Ca să ajungem la un asemenea nivel de preț dorit de Uniunea Europeană ar însemna că România să crească brusc acciza cu 50 la sută.

Acest lucru a mai fost făcut în 2009, când, peste noapte, când Ministerul de Finanțe a majorat acciza cu 50 la sută.

Răspunsul pieței a fost unul invers, a crescut foarte mult piața neagră, și a scăzut consumul de țigarete fiscalizate, potrivit cursdeguvernare.ro.