Se scumpesc gazele. SA Moldovagaz a anunțat prețurile pentru luna septembrie

Sursa: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Costul gazelor naturale procurate în luna septembrie curent va crește cu 72 de euro pentru o mie de metri cubi, față de luna august. Societatea pe Acțiuni (SA) Moldovagaz a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale de la SA Energocom va fi de 419,25 euro pentru o mie de metri cubi.

SA Energocom continue să câștige licitațiile

Prețul a fost anunțat luni, după ce SA Energocom a câștigat licitația pentru livrarea gazelor naturale în luna septembrie. Aceasta a fost inițiată de SA Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy. Tranzacția este câștigată de SA Energocom pentru a cincea lună consecutiv.

Gaze. Sursa foto: Arhiva EvZ

„În conformitate cu condițiile contractuale de vânzare - cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, în luna septembrie 2024 prețul de achiziție va constitui 39,4 Euro/MWh. Acesta fiind echivalent cu 419,25 Euro/1000 m3, sau 8 068,72 MDL/1000 m3 (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub și cursul valutar respectiv”, a anunțat SA Moldovagaz.

Prețul gazelor naturale, în creștere

Costul gazelor naturale a înregistrat scumpiri, după ce în ultimele patru luni a scăzut. Astfel, prețul de achiziție al gazelor naturale de la SA Energocom pentru luna august a fost de 347,18 euro pentru o mie de metri cubi. Acesta a fost în scădere cu circa 19 euro față de luna iulie. Atunci prețul a fost de 366,34 euro. Totodată, pentru luna iunie, costul a constituit 349,79 euro per mia de metri cubi. În luna mai prețul a fost de 331,22 de euro.

Sursa foto: Dreamstime.com

SA Energocom a achiziționat, în perioada 1 ianuarie - 15 august 2024, aproximativ 1,82 milioane MWh de gaze naturale. Volumul este echivalentul a circa 171 milioane metri cubi. Prețul mediu ponderat pentru toate achizițiile din acest an constituie 30,98 euro/ MWh, sau 355,23 dolari per mia de metri cubi. Pentru procurarea cantităților de gaz au fost folosite atât surse financiare proprii ale companiei, cât și grantul norvegian Nansen.

Din luna mai a anului curent, licitațiile pentru procurarea gazelor naturale sunt desfășurate pe platforma „BRM East Energy”.