Evenimentul Zilei > Vremea > Se schimbă vremea la sfârșitul săptămânii. Fenomenul meteo care va pune stăpânire pe România
Se schimbă vremea la sfârșitul săptămânii. Fenomenul meteo care va pune stăpânire pe România

Se schimbă vremea la sfârșitul săptămânii. Fenomenul meteo care va pune stăpânire pe România

Vremea se va schimba în România la acest final de săptămână, iar ninsorile își vor face apariția în mai multe regiuni. Meteorologii anunță că țara noastră se va confrunta cu un nou fenomen meteo care se va manifesta chiar din cursul zilei de joi. Un meteorolog din cadrul ANM, Robert Manta, dă toate informațiile despre evoluția meteo din următoarele zile, până la începutul săptămânii viitoare.

România va fi lovită de un ciclon polar, începând chiar de joi, 26 ianuarie. În sudul și sud-vestul țării vor fi ninsori și ploi, iar poleiul se va depune pe drumuri, afectând siguranța circulației rutiere. Vineri, în prima zi a weekendului, ninsorile se vor extinde și în alte regiuni, însă vor apărea și ploi abundente. Primele ninsori își vor face apariția din cea de-a doua parte a zilei de joi, 26 ianuarie, urmând ca spre seară să se extindă în sud-vestul țării, în Carpații Meridionali și local în Moldova. În aceste zone este posibil să apară lapovița, dar și ploile.

În timpul nopții de joi spre spre vineri, 27 ianuarie, ninsorile se vor extinde local în vest și în centrul țării. Aceasta în vreme ce vineri, în sudul țării fulgii de nea vor fi înlocuiți de picăturile de ploaie. Prognoza meteo arată că vor fi cantități acumulate de precipitații în sud de până la 20-50 l/mp. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 28 ianuarie, ninsorile se vor extinde și mai mult, în cea mai mare parte a țării, luând treptat locul ploilor. În această zi, se așteaptă ca zăpada să acopere sudul și sud-estul României, inclusiv teritoriul municipiului București.

„Ei bine, da, vine iarna și pe la noi. Cel puțin, o încercare de iarnă, dacă am putea spune așa. Este vorba de un ciclon mediteraneean, care va aborda o traiectorie către țara noastră. Vorbim, în principal, de ninsori abundente la munte, în special în Carpații Meridionali și de Curbură. Acolo ar putea depăși 30 de centimetri stratul nou de zăpadă depus, iar în al doilea rând, după ploile abundente din sud, de vineri, vorbim vineri noapte și sâmbătă de o transformare în lapoviță și ninsoare și în partea sud a țării, inclusiv în București. Deci, am putea ca sâmbătă dimineață să ne trezim și ne uităm pe geam să vedem un peisaj de iarnă și în București”, a anunțat Robert Manta, meteorolog ANM.

Vremea la final de săptămână

Estimările arată că temperaturile nu vor scădea foarte mult, valorile termice situându-se la nivelul celor de miercuri. Săptămâna viitoare, sunt așteptate scăderi ale temperaturilor, dar și câteva raze de soare.

„Temperaturile nu scad prea mult. Rămânem la valori apropiate de ceea ce avem miercuri. Deci, avem joi temperaturi undeva la două, trei, poate chiar patru grade ziua, în mare parte din țară, apropiate de zero în cursul nopților. Practic, valori apropiate de normalul perioadei, de normalul sfârșitul lui lunii ianuarie, iar vorbind în perspectivă, săptămâna viitoare am putea avea într-adevăr, nopți ceva mai reci, cu temperaturi negative în toată țara, minus cinci, minus șapte grade, poate chiar și în București, dar la amiază câteva raze de soare, poate cinci grade și fără precipitații, săptămâna care vine”, a mai explicat meteorologul.

Precipitațiile se vor reduce, începând de sâmbătă. iar temperaturile vor începe să mai crească. Vremea rece se va menține, însă, dimineața și seara. Duminică, chiar și luni dimineață, cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la -2 grade în zona litoralului.

„Însă cum se duce soarele, noaptea și dimineața ne îmbrăcăm mai gros, pentru că va fi mai frig. Un alt aspect de punctat este că, poate pentru prima dată în acest sezon, vorbim de primele zile în care putem să vorbim de strat de zăpadă în toate stațiunile montane”, mai spune Robert Manta, conform Romania TV.