Mesajul de astăzi al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a scris pe contul personal că „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”, a venit cumva firesc. După îndelungi negocieri, presărate cu tot felul de opreliști, au fost, în sfârșit, eliminate controalele la frontierele interne ale spațiului și pentru cetățenii români. Iar aderarea deplină vină cu o serie de alte beneficii.
Marii beneficiari, românii din diaspora
Scăpați de controalele de la frontiere, românii nu vor mai trebui să stea la cozi interminabile pentru a intra în Ungaria ori în Bulgaria. În timpul concediilor de vară sau de sărbători, românii din diaspora trebuiau să suporte un adevărat calvar la graniță. Acest lucru s-a rezolvat odată cu aderarea în Schengen terestru.
"Românii care vin acasă de sărbători, vor pleca mult mai ușor după aceea", a declarat premierul Marcel Ciolacu în urmă cu câteva zile.
Viață mai ușoară pentru transportatori
Și transportatorii vor avea o viață mai ușoară, pentru că vor fi scutiți de controlul documentelor la frontieră. Imaginile cu cozile interminabile de TIR-uri și camioane de la Nădlac vor deveni istorie.
MAI a comunicat că românii vor putea trece frontiera oricând, indiferent de oră, prin orice loc și în orice perioadă a anului. Ei vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși altor controale.
De altfel, controalele vor fi eliminate și la frontiera aeriană pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura ca un zbor intern în România.
Beneficii economice
Mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Aderarea la Schengen va diminua considerabil costurile presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne.
Și, nu în ultimul rând, aderarea la Schengen va crește atractivitatea României ca destinație de afaceri și ca destinație turistică.
O luptă grea
Aderarea României la spațiul Schengen a fost un proces dificil, împiedicat în principal de Austria, și s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani și mai multor etape.
Primul mare pas a fost făcut în primăvară, când s-a încheiat o înțelegere privind renunțarea la controalele aeriene de la frontiere.
Bucureștiul și Sofia au primit împreună peste 130 milioane euro pentru a perfecționa paza de frontieră. De asemenea, Frontex vrea să-și mărească de trei ori forțele în Bulgaria, ceea ce înseamnă încă 1.000 de funcționari.
Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România.