Evenimentul Zilei > Economie > Se schimbă regulile pe piața RCA! Ai accident, plătești de te ustură
Se schimbă regulile pe piața RCA! Ai accident, plătești de te ustură

Se schimbă regulile pe piața RCA! Ai accident, plătești de te ustură

Șoferii neatenți sau agresivi vor fi cel mai dur penalizați, în viitor. Tarifele RCA pentru conducătorii foarte tineri urmează să revină la normal.

Prețurile pe care asigurătorii le percep acum pentru polițele RCA șoferilor cu vârsta sub 30 de ani, care plătesc peste 2.000 de lei pe an, nu vor mai face legea pe piața asigurărilor auto obligatorii. Mișu Negrițoiu, șeful Autorității de Supraveghere Financiară spune că firmele vor introduce noi norme prin care îi vor selecta pe cei care vor plăti cele mai mari tarife la RCA. Alte măsuri ar putea coduce la scumpirea polițelor ieftine.

„O măsură logică”

Potrivit lui Mișu Negrițoiu, asi guratorii vor trece de la tarife dure aplicate conducătorilor foarte tineri, pentru RCA, la penalizarea celor care au accidente în trafic. „Ajungem cât mai mult să facem o legătură directă între persoana asigurată, mai mult decât vehiculul, și comportamentul în trafic al acestei persoane”, a explicat șeful ASF, citat de Agerpres. Autoritatea colaborează în prezent cu Ministerul de Interne pentru a fi depistați șoferii care au avut incidente în trafic, așa încât prețul poliței să fie stabilit nu în funcție de mașină, ci de istoricul șoferului. Mișu Negrițoiu a lăsat să se înțeleagă că se vor elimina, pe cât posibil, „segmentele de vârstă, spre exemplu, care sunt acum cele mai la îndemână”.

În ochii specialiștilor, este o măsură logică. „Oricum cu penalizarea tinerilor nu se rezolvase nimic. Își cumpărau mașinile pe numele părinților și se asigurau că au un RCA la preț redus. Mai rău era de cei care au mașini pe numele lor”, a comentat pentru EVZ reprezentantul unei firme de asigurări. „În schimb, dacă tarifele se vor stabili pe baza istoricului în trafic, nu vor scăpa conducătorii agresivi”.

Scumpiri generale

Nu numai șoferii agresivi vor plăti mai mult, pentru RCA, în viitor. Potrivit șefului ASF, trebuie eliminată și diferența mare care este acum între cele mai accesibile polițe, care sunt și de cinci ori mai ieftine decât cele mai scumpe. „Din dorinţa de a obţine cotă de piaţă, societăţile au oferit reduceri în cascadă, fără un control asupra riscurilor”, a spus Negrițoiu. Acesta a afirmat că este nevoie de o „reașezare a primelor”, care vor fi mai „echitabile”.

Tinerii nu vor mai fi penalizați

Zilele trecute, ASF a anulat o prevedere importantă din Norma RCA. ASF cerea companiilor să se asigure că vor avea bani pentru a achita toate daunele ce pot proveni din accidente. Totodată, a decis instituția, companiile vor putea modifica tarifele primelor după 6 luni, față de 12 luni, cât era prevăzut anterior, ceea ce înseamnă că în scurt timp am putea observa modificări ale prețurilor RCA pentru tineri. În prezent, o persoană cu vârsta sub 30 de ani, care conduce o mașină cu capacitate cilindrică redusă, cu vechime de circa 6-7 ani, plătește între 2.000 și 4.000 de lei, chiar dacă are experiență la volan și nu a avut accidente.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: