Românii care au construit fără autorizație pot intra în legalitate. Se schimbă regulile în domeniul urbanismului

Șantier în lucru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care și-au construit casele sau anexele gospodărești fără autorizație de construire eliberată de primărie, au oocazia să intre în legalitate. Un proiect de act normativ ajuns în dezbatere la Parlament stabilește noi reguli menite să reducă numărul de construcții executate fără respectarea regelementărilor legale în vigoare.

Un nou act normativ adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere și vot în Parlament va reglementa situația unor construcții edificate cu încălcarea legii. Este vorba despre casele de locuit cu o suprafață de până la 150 de metri pătrați, cu regim de înălțime parter sau parter și etaj care au fost construite fără ca proprietarul să dețină o autorizație legală eliberată de primărie sau cu încălcarea prevederilor din acest document.

Astfel, pentru reducerea numărului de lucrări executate fără autorizație sau cu încălcarea dispozițiilor acesteia, va fi introdusă o autorizație de regularizare. În baza acestui document va fi impusă conformarea construcției la normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației, potrivit Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

De menționat că noul proiect de Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi dezbătut și votat în Parlament. La final, noul act normativ va trebui să reunească reglementările care în prezent sunt conțnute de un număr de zece legi.

Când se solicită autorizația de regularizare

În situația în care un titular de proiect a construit fără să dețină autorizație sau încălcând prevederile acesteia, va fi obligat să solicite emiterea unui document de regularizare de la primăria competentă, pe raza căreia a fost construită clădirea.

Așa cum arătam mai sus, autorizația de regularizare se va emite doar pentru casele de locuit, unifamiliale, cu regim de înălțime parter sau parter și etaj, având o suprafață de maximum 150 mp. De asemenea, un astfel de document va fi emis pentru anexe ale locuințelor, anexe gospodărești sau anexe ale exploatațiilor agricole cu o suprafață de cel mult 150 mp și pentru lucrări de închidere a balcoanelor fără extinderea pe domeniul public.

Nu va putea fi solicitată o autorizație de regularizare pentru monumentele istorice sau pentru clădirile aflate în interiorul zonelor de protecție ale monumentelor istorice.

Amenzi drastice pentru construcțiile neautorizate

Conform legii, executarea unor lucrări de construție sau demolare fără o autorizație de construire, de desființare, de regularizare sau de modificare ori cu încălcarea prevederilor acestor documente se sancționează.

Legea prevede, în astfel de cazuri amenzi care pornesc de la 50.000 și pot ajunge până la 1.000.000 de lei. Aceste sancțiuni sunt aplicate în raport cu gravitatea faptei comise și cu impactul pe care construcția ilegală îl are asupra vecinătăților, după cum relatează avocatnet.ro.