România trece la ora de vară. În această noapte, ora 3.00 devine ora 4.00. Care sunt efectele secundare asupra organismului

Ora de vară 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

România trece la ora de vară. Societatea Germană pentru Cercetarea Somnului și Medicina Somnului, dar şi Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM), trag un semnal de alarmă cu privire la schimbarea orei de vară.

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară 2023. Ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Din păcate, schimbarea orei este asociată cu o creștere a accidentelor de circulație, a accidentelor vasculare cerebrale și a internărilor în spital. Mai mult, prin trecerea la ora de vară există riscul lipsei de somn, ceea ce duce la pierderea concentrării și a performanței, precum și la mai multe accidente.

Neurologii sunt împotriva introducerii permanente a orei de vară

Societatea Germană pentru Cercetarea Somnului și Medicina Somnului susține menținerea orei normale – adică ora de iarnă. Lumina zilei, și în special componenta albastră a luminii solare, este „cronometrul principal” pentru ceasul uman intern și este decisivă pentru ritmul trezire-somn. Potrivit experților, toate acestea sunt cel mai bine asigurate de perioada de iarnă.

De asemenea, Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) a enumerat riscurile pentru sănătate asociate cu ora de vară: creșterea numărului de decese în trafic în primele zile după schimbarea orei și nealinierea cu biologia circadiană naturală a corpului nostru.

Restabilirea orei standard permanente, este cea mai bună opțiune pentru sănătatea noastră: „Dovezile din ce în ce mai mari arată pericolele schimbărilor sezoniere ale orei, care au fost legate de erori medicale crescute, accidente de maşini, internări crescute la spital și alte probleme”, a declarat Jennifer Martin, psiholog şi președinte al AASM.

Riscuri atribuite orei de vară includ:

-Risc crescut de evenimente cardiovasculare și tulburări de dispoziție

-Creșterea producției de proteine ​​inflamatorii

-Incidente crescute legate de siguranță în prima săptămâna a orei de vară.

De asemenea, s-a constatat că schimbarea orei are efecte asupra adolescenților, un studiu arătând că erau mai somnoroși și aveau timpi de reacție mai lenți și le era mai greu să acorde atenție la școală

Pentru a ne adapta mai bine la ora de vară, experții recomandă: 1. Cel puțin șapte ore de somn înainte și după schimbarea orei.

2. Schimbarea orelor de culcare și de trezire cu 15 până la 20 de minute mai devreme, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei

3. Schimbarea orelor de masă.

4. Configurați-vă ceasurile înainte cu o oră în noaptea dinaintea schimbării orei și mergeți la culcare la ora dvs. normală de culcare

5. Ieșiți afară la lumina soarelui dimineața devreme în săptămâna următoare schimbării orei pentru a vă ajuta ceasul intern să se schimbe la noua oră, informează breakinglatest.news.