Evenimentul Zilei > Actualitate > Se schimbă oră! Cum trebui să setezi ceasul și care sunt efectele acestui fenomen
Se schimbă oră! Cum trebui să setezi ceasul și care sunt efectele acestui fenomen

Se schimbă oră! Cum trebui să setezi ceasul și care sunt efectele acestui fenomen

Se schimbă ora: trecem la ora de iarnă. Ce trebuie să știi despre acest fenomen și cauzele sale.

Deși au existat multe controverse în ultima perioadă în ceea ce privește trecerea la ora de iarnă, în 2019, România va face în continuare această schimbare, scrie Cancan.

Așadar, în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora se dă înapoi. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, deci vom dormi mai mult cu o oră.

Trecerea la ora de vară, respectiv ora de iarnă a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. Trecerea de la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când durata nopții este mai mare decât cea a zilei. Prin introducerea mecanismului de schimbare a orei s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primavara cesurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră.

Așadar, în ceea ce privește schimbarea orei, regula este simplă: primăvara se dă ora înainte înainte, iar toamna se dă ora înapoi. Schimbarea orei nu este simultană în toate ţările, datorită diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasul arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora în plus.