Românii vor fi obligați să recicleze gunoiul menajer înainte de a-l arunca la tomberon. Măsura urmărește să încurajeze colectarea selective a deșeurilor, capitol la care România se numără printre țările europene codașe.
Guvernul pregătește o schimbare în legislația în privința deșeurilor printr-o ordonanță de urgență ce va fi adoptată săptămâna viitoare. Actul normativ prevede ca până în anul 2030, doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat în spațiile special amenajate. Restul urmează să fie reciclat. Conform noilor prevederi legale, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul menajer la grămadă ci selectiv.
În prezent, în țara noastră se reciclează doar 11% din totalul deșeurilor și a gunoiului menajer aruncat. Aceasta în condițiile în care media europeană este de aproximativ 50%. Între statele membre ale Uniunii Europene, pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%.
La nivel european, doar Malta are un nivel de reciclare mai scăzut decât al României, de 6,5%.
Actul normativ încurajează colectarea selectivă
Astfel, prin Ordonanța de Urgență, este încurajată colectarea selectivă, la care România este în continuare codașă în clasamentul european. Impunând o legislație mai restrictivă în domeniu, guvernul intenționează să accelereze procesul de colectare selectivă.
Noua legislație în domeniul deșeurilor prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat. Mai mult, colectarea selectivă devine obligatorie, iar gunoiul nu va mai fi strâns de autorități, la grămadă.
Însă dincolo de asigurarea unei infrastructuri care să permită colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor, este nevoie ca și populația să fie educată în această direcție, a colectării selective.
Ce presupune colectarea selectivă
Procesul de colectare selectivă presupune împărțirea deșeurilor de către cel care le produce în containere sau saci separați. Astfel, aceștia vor fi ridicați de firmele de salubrizare pe categorii, iar acest lucru va permite procesarea lor mai ușoar în centrele specializate în reciclare.
Identificarea materialelor reciclabile se face foarte ușor, prin observarea pe un produs a semnului care arată că acesta poate fi refolosit direct sau prin procesare industrială. Semnul este reprezentat de trei săgeți unite sub forma unei bucle Moebius, simbolul internațional al reciclării.
Prin acest procedeu, al colectării selective, este evitată irosirea unor materii și materiale prețioase care pot fi urilizate din nou. De asemenea se economisesc o parte din resursele naturale.