Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depusă de Republica Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană.
Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană și s-a declarat nemulțumită că nu a fost consultată și partea transnistreană.
O declarație în acest sens a emis astăzi așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol, care a invitat Chișinăul la dialog pentru un divorț civilizat. Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.
Transnistria vrea independența
Ministerul de Externe din Tiraspol a invitat Guvernul Republicii Moldova la „un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. Tiraspolul a subliniat că tratează cu înțelegere decizia autorităților de la Chișinău, însă, la rândul său, Transnistria nu tinde spre UE.
Depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între cele două maluri ale Nistrului, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu Tiraspolul, ignorând totalmente discuțiilor pe marginea problemei în formatele de negociere existente, inclusiv în cadrul platformei internaționale, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.
În contextul noilor circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu regiunea transnistreană, cu scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal, declară Tiraspolul.
Stânga Nistrului a făcut apel către ONU, OSCE, mediatorii și observatorii în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea „de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub formă de regiunea transnistreană și să i se asigure respectarea dreptului poporului din stânga Nistrului la autodeterminare și stabilirea relațiilor diplomatice”.
Chiar în ziua invaziei rusești în Ucraina, trupele Rusiei staționate în Transnistria au efectuate exerciții „de menținere a păcii, scrie unimedia.
Ce înseamnă desprinderea Transnistriei de Republica Moldova
„Pentru România, transnistrizarea Republicii Moldova ar însemna, pe termen mediu şi lung, învecinarea cu Rusia”, a declarat Dan Dungaciu într-un interviu. Expertul politic e de părere că exemplul de „reglementare” a conflictului din Transnistria i-ar servi perfect Rusiei pentru a translata „solutia” şi pentru Ucraina.
„Agitarea chestiunii independenţei capată azi şi va căpăta în 2018 şi alte sensuri. Este o strategie moldovenească de justificare a cedărilor. E o strategie, cam de ultimă oră, a unei părţi a elitei politice de la Chişinău care exagerează enorm pericolul independenţei Transnistriei tocmai ca, în spatele lui, să facă concesii Tiraspolului pentru reîntegrare. Adică pentru statut special pentru Transnistria, noul concept al Federaţiei Ruse care îl inlocuieşte pe cel de federalizare”, a subliniat Dungaciu.