Se revine la normalitate! Unul dintre cele mai mari muzee din Londra se redeschide

Unul dintre cele mai mari muzee din Londra îşi redeschide porţile pentru pasionaţii de artă.

Aşadar, National Gallery îşi aşteaptă vizitatorii începând de miercuri, acesta fiind primul mare muzeu londonez care iese, după mai bine de trei luni, din perioada de izolare.

Directorul muzeului, Gabriele Finaldi, a explicat presei înainte de redeschidere că se aşteaptă la un sfert din numărul obişnuit de vizitatori, adică aproximativ 3.000 - 4.000 pe zi.

National Gallery va avea trei rute pe care vizitatorii le pot face pentru a evita intersectările.

Respectând restricţiile, National Gallery, situat în centrul Londrei, în Trafalgar Square, pune la dispoziţie trei trasee diferite pentru evitarea intersectării vizitatorilor, gel dezinfectant şi o aplicaţie gratuită, ghidurile audio fiind interzise.

''Am avut două obiective: ca vizitatorii să se simtă în siguranţă şi să fie liniştiţi, dar şi ca aceasta să rămână o experienţă plăcută'', a explicat Paul Gray, directorul  muzeului, care a declarat că, în pofida traseelor restrânse, publicul va putea zăbovi pentru a se bucura de opere.

Programul de vizitare a fost redus de la opt la cinci ore pe zi (zece ore vinerea), dar dacă publicul este numeros - ''o situaţie care ne-ar face fericiţi'' - acesta poate fi prelungit, a precizat Paul Gray.

Guvernul a anunţat duminică deblocarea unui ajutor de 1,15 miliarde lire sterline destinat instituţiilor culturale din Anglia, sub formă de subvenţii (880 de milioane) şi împrumuturi (270 de milioane).

Dedicat picturii şi creat la începutul secolului al XIX-lea, National Gallery găzduieşte aproximativ 2.300 de tablouri reprezentând toate tendinţele majore ale picturii europene începând din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea.

Muzeul, cu acces gratuit la fel ca şi cei doi mari rivali ai săi, Tate Modern şi British Museum, este parţial finanţat de stat, dar şi din veniturile expoziţiilor şi alte surse. El este astfel cel mai bogat din trio-ul magic, potrivit unui sondaj recent realizat de Times, care i-a estimat valoarea la 217 milioane de lire sterline (240 de milioane de euro).

Pe primul loc din punct de vedere al numărului de vizitatori, Tate Modern, o colecţie de artă contemporană instalată într-o centrală electrică dezafectată de pe malurile Tamisei, îşi va redeschide porţile la data de 27 iulie, împreună cu Tate Britain, care găzduieşte opere de artă mai vechi.

Întrebat despre protestele din lume şi dacă muzeul ar avea vreun tablou care să deranjeze,  Gabriele Finaldi a declarat:

„Pentru noi, a fost o întrebare dacă să analizăm tablourile pe care le avem expuse și să avem în vedere dacă există ceva ce trebuie să excludem, având în vedere circumstanțele în care trăim acum. Lucruri care, în trecut, nu ar fi fost de interes, acum au ieșit în evidență și trebuie să fim atenţi la asta. Am făcut niște cercetări academice cu privire temele despre sclavie zugrăvite în tablouri”, a mai spus directorul.