Ministrul Sănătății din Spania a anunțat că de săptămâna viitoare ordinul, care obliga cetățenii să poarte mască şi în aer liber, va fi anulat deoarece varianta Omicron şi-a mai redus din intensitate.
Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a anunțat că portul măștilor de protecție în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând de marţea viitoare. Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens.
Astfel se va pune astfel capăt măsurii referitoare la măşti, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron a coronavirusului.
Ministrul Carolina Darias a adăugat că în prezent toţi indicatorii sanitari sunt în curs de ameliorare, în special rata de ocupare a spitalelor şi rata de incidenţă a cazurilor.
Spania va pune capăt mandatului de a purta măști în aer liber săptămâna viitoare
Se va anula un ordin de la sfârșitul lunii decembrie împotriva unui val fără precedent a infecțiilor cu coronavirus alimentat de o mutație extrem de contagioasă, a declarat ministrul Sănătății, Carolina Darias.
După ce a confirmat că nivelurile de infectare au atins apogeul, Guvernul spaniol va încheia mandatul marțea viitoare, iar guvernul se așteaptă ca modificările să fie adoptate de joi, 10 februarie, a declarat vineri Darias la radio Cadena SER.
Purtarea măștii va rămâne obligatorie în spațiile publice interioare, inclusiv în transportul public, și în aer liber ori de câte ori cetățenii nu pot păstra o distanță de siguranță de 1,5 metri între ei.
Mandatul în aer liber, adoptat pe 22 decembrie, deoarece mulți se pregăteau să se reîntâlnească cu cei dragi de Crăciun, a fost principalul răspuns al guvernului la răspândirea omicronului.
Decizia a fost criticată de unii experți ca fiind o mișcare care a avut un efect redus în stoparea infectărilor
Datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată cum răspândirea virusului a câștigat viteză în noiembrie și a atins vârful pe 21 ianuarie la 3.418 de noi infecții la 100.000 de locuitori în două săptămâni, un record de pandemie. Infecările au încetinit de atunci, iar raportul pe 14 zile arată că a scăzut joi cu 1.000 de infecții la 100.000 de locuitori, la 2.420.
Autoritățile creditează o rată puternică de vaccinare de aproape 81% din cei 47 de milioane de locuitori, asta însemnând o rată mai scăzută de admitere a persoanelor cu COVID-19 în spitale faţă de creșterea anterioară a infecțiilor. Spania a înregistrat oficial puțin peste 94.000 de decese legate de COVID-19, scrie yahoo.com.