Se reface numărătoarea morților de COVID-19? Precizări venite pe cale oficială

Se reface numărătoarea morților de COVID-19? Precizări venite pe cale oficială

Horațiu Moldovan, oficial în Ministerul Sănătății, a venit cu precizări după o declarație controversată.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a lăsat să se înțeleagă, luni, în cadrul unor declarații făcute la Antena 3, că numărul real al morților de COVID-19 ar fi mai mic, pentru că multe persoane decedate aveau alte boli și se aflau într-o situație critică.

Moldovan a revenit cu precizări, astăzi, și a spus că nu a pus la îndoială rapoartele de constatare a deceselor.

„Nu am contestat modul în care sunt raportate decesele pacienților care au fost infectați cu Covid-19. Doar am accentuat faptul că mulți dintre ei au avut comorbidități. Același lucru îl comunică și Grupul de Comunicare Strategică, la fiecare raportare a acestor cazuri. Nu s-a pus problema să contest în vreun fel modul de raportare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am explicat clar un lucru știut deja, că persoanele care suferă de boli grave sunt vulnerabile în fața acestui coronavirus. Există pacienți care sunt diagnosticați cu coronavirus și ca atare, sunt raportați. Dar există între ei pacienți care au multiple comorbidități. Procentul general de comorbidități raportat este de 80 la sută, deci 80 la sută dintre pacienții covid-pozitiv au comorbidități.

Mai mari, mai importante, mai grave sau mai puțin grave. Se remarcă, însă, că o parte dintre ei sunt pacienți cu maladii severe, prin natura lor terminale, și am dat niște exemple: cancer terminal, insuficiență cardiacă terminală, insuficiență renală terminală, ciroză hepatică, accident vascular cerebral. Acești pacienți este probabil că au decedat din cauza suferințelor lor de bază, chiar dacă au fost infectați cu Covid-19. Această precizare este în sensul în care sunt toate comunicările pe această temă”, a afirmat Moldovan la Digi 24.

Oficialul a mai declarat că „Poate fi analizată cauza morții, dar e o problemă specială de medicină. Însă atrag atenția că, în cadrul pacienților pozitivi, există și pacienți care au comorbidități severe și care contribuie în mod serios, în mod decisiv, poate, la decesul lor.”