Se pregăteşte un rom-com autohton

"Bună! Ce faci?", comedia romantică despre care "Variety" aprecia că este "ca o gură de aer proaspăt" în contextul producţiilor româneşti, intră în cinematografele din România de pe 4 martie.

"Ştiu că a fost primit foarte favorabil, că se vorbeşte despre el ca despre un punct de cotitură în cinemaul nostru, un film care va împăca publicul cu instituţia numită cinematografia românească", a declarat Andrei Gorzo la discuţia despre starea actuală a Noului Cinema Românesc şi despre posibilele lui direcţii de urmat pe care a purtat-o împreună cu directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, după proiecţia pentru presă şi conferinţa aferentă filmului "Bună! Ce faci?", comedia romantică regizată de Alexandru Maftei.

Distribuţia lungmetrajului îi include pe Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu, dar şi pe Ana Popescu, Adrian Păduraru, Antoaneta Cojocaru, Ioan Andrei Ionescu, Ioana Abur, Adriana Trandafir şi Sabina Iaschevici.

Potrivit sinopsisului oficial, "comedia romantică «Bună! Ce faci?» este povestea a doi soţi – Gabi şi Gabi - care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe net.

Atracţia pentru iubitul virtual e tulburată de sentimentul de vinovăţie, însă nici unul nu bănuieşte că partenerul de care s-a îndrăgostit pe internet nu e deloc un necunoscut. Chiar dacă este deosebit de libertin în propriile relaţii sexuale, băiatul lor de 17 ani este mai mult decât intrigat când descoperă idila părinţilor lui".

Polemică agitată - insipiditate pluşată şi farsă pudică

"Nu văd nicio asemănare între «Bună! Ce faci?» şi mijloacele artistice pe care le folosesc regizorii multi-premiaţi, dar asta nu e o problemă (...). Acesta este un film construit pe o structură clasică de farsă: eroii au sfătuitori şi ispite. Am mari îndoieli dacă realizatorii lungmetrajului vor putea să umple aceste forme simetrice pe care le-au dibuit. Dar rolurile secundare sunt lipsite de personalitate din scriitură, cu excepţia parţială a prietenei şi sfătuitoarei ei, iar eroii sunt indiferenţi la farmecele ispitelor", a mai spus criticul de film.

"Am văzut «Bună! Ce faci?», anul trecut când am primit un screener pentru Zilele filmului românesc de la Cluj. L-am văzut şi fac bine după ce am văzut filmul. De regulă, evit să răspund prin chestii de genul «Mi-a plăcut filmul» sau «Nu mi-a plăcut filmul». E un film care m-a emoţionat foarte tare, care m-a surprins prin poveste şi modul în care o spune.(...) Nu cred că a fost realizat cu intenţia de a fi o contrareplică la noul val", a susţinut Chirilov, precizând că "«Bună! Ce faci?» este un film necesar, decent, o încercare din punctul meu de vedere nereuşită de a face film de gen în România. (...) Americanii l-ar putea reface liniştit şi mâine".

Pe măsură ce discuţia a progresat, s-a ajuns la verdicte critice ceva mai dure. "E un film foarte insipid", a caracterizat Gorzo "Bună! Ce faci?" şi nu s-a oprit acolo. "Dat fiind că spectatorilor li se arată din prima că cei doi soţi sunt «necunoscuţii» de pe net, că personalităţile lor virtuale nu diferă cu nimic de cele reale, nu devin mai sexy sau mai wild, mai cumva, rămân la fel de pluşat blajine ca personalităţile lor din viaţa de zi cu zi, dat fiind că ispitele lor nu pun niciun pericol pentru că ei îi tratează cu indiferenţă, avem ceva foarte bizar. O farsă din care posibilitatea adulterului e extirpată din start, ceea ce e o contradicţie în termeni. Toată picanteria din acest film este concentrată în contrastul anemic dintre blajinitatea pluşată a relaţiei lor conjugale şi blajinitatea pluşată a relaţiei lor on-line", a opinat criticul de film.

"Sunt un mare fan al dumneavoastră şi îmi pare rău să vă cunosc în mijlocul unei crize de isterie", i-a dat replica lui Gorzo Lia Bugnar, actriţă şi scenaristă la " Bună! Ce faci?". Ea a spus şi că "Noroc că nu sunteţi într-un tribunal, că altfel ne-am duce cu toţii la închisoare".

Un program aglomerat

Premiera de gală a lungmetrajului lui Maftei va avea loc azi, la Cinema Patria din Bucureşti, în prezenţa actorilor şi a echipei.

Din 4 martie, filmul va rula la Bucureşti - Patria (cu excepţia zilei de 7 martie), Hollywood Multiplex, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Studio (din 18 martie); Cluj (Cinema "Florin Piersic", Cinema City Iulius Mall), Iaşi (Cinema Victoria) şi Braşov - Cityplex Eliana Mall.

Între 11 şi 17 martie, filmul va ajunge şi la Craiova (Cinema Patria) şi Bacău (Central), iar între 18 şi 24 martie, la Timişoara (Cinema Timiş), Piatra Neamţ (Dacia), Constanţa (Cityplex Tomis Mall).

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/Fodx-hZvohU" frameborder="0" height="390" width="640"></iframe>

"Acesta este un film construit pe o structură clasică de farsă: eroii au sfătuitori şi ispite. Am mari îndoieli dacă realizatorii lungmetrajului vor putea să umple aceste forme simetrice pe care le-au dibuit.", ANDREI GORZO, critic de film