Se pregăteşte prelungirea mandatelor aleșilor locali. Până când vor putea rămâne în funcţii

Se pregăteşte prelungirea mandatelor aleșilor locali. Până când vor putea rămâne în funcţii

La Senat urmează să intre în dezbatere proiectul de lege pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Aceasta este o procedură de urgenţă, pentru a nu se ajunge în situaţia ca după 21 iunie comunităţile locale să rămână fără primari. Proiectul a fost depus ieri la Parlament în urma unei întelegeri între PSD, PNL şi ALDE.  În proiect a fost avansată şi data de 27 septembrie pentru organizarea alegerilor locale, transmite Radio România Actualităţi.

Ce prevede iniţiativa

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali agreat cu PNL și ALDE. Inițiativa prevede că se prelungesc până la 1 noiembrie. Data alegerilor locale se stabilește prin lege cu 60 de zile înaintea scrutinului, numărul minim de susținători pentru înregistrarea candidaturii este redus la jumătate, iar dosarele pot fi depuse și electronic. Documentul a fost aprobat de Comisia juridică a Senatului și urmează să intre în plen pentru dezbatere și vot. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz

Aladar, un proiect de lege inițiat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și liderul deputaților PNL, Florin Roman, a fost depus joi la Parlament. Proiectul prevede că mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la 1 noiembrie 2020.

Astfel, alegerile locale pot fi organizate cel mai târziu în luna octombrie. De asemenea, proiectul prevede că data alegerilor va fi stabilită prin lege organică, Parlamentul fiind cel care va decide când va fi organizat scrutinul.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, se arată în proiectul depus la Senat.

Sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie este considerată o perioadă potrivită pentru organizarea alegerilor locale

În opinia premierului Ludovic Orban, alegerile ar trebui programate după perioada concediilor și înainte de o eventuală reizbucnire a epidemiei de coronavirus, menționând ca posibile date 27 septembrie sau 4 octombrie.

Judecătorii CCR au decis săptămâna trecută că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de guvern”.